Είναι απολαυστικό, βελτιώνει την ποιότητα της σχέσης μας και προσθέτει ένταση στην καθημερινότητά μας. Πέρα από αυτά, όμως, το σεξ κάνει καλό και στην υγεία μας με μερικούς αναπάντεχους τρόπους.

Όπως έχει αποδειχτεί από διάφορες έρευνες, το σεξ δρα ευεργετικά στα εξής:

Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού

Έρευνες που έγιναν την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι γυναίκες που κάνουν τακτικά σεξ έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η θεωρία αυτή είναι συγγενική με την αποδεδειγμένη θεωρία της “ασπίδας” που δημιουργεί ο θηλασμός απέναντι σε αυτό τον τύπο του καρκίνου. Ο θηλασμός όπως και η συμμετοχή του στήθους στο ερωτικό παιχνίδι, ενεργοποιεί τις διόδους των γαλακτοφόρων πόρων και βοηθά στον “αυτοκαθαρισμό” του στήθους από ουσίες που όπως φαίνεται σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.

Γυμνάζει την καρδιά μας

Την ώρα της ερωτικής πράξης οι παλμοί της καρδιάς μας φτάνουν τους 130, στο ίδιο περίπου επίπεδο όπως όταν κάνουμε αεροβική γυμναστική. Αυτό έδειξαν και εργαστηριακές έρευνες που έχουν γίνει σε ποντίκια, αφού η σεξουαλική τους πράξη ισοδυναμεί με δυο λεπτά έντονης αεροβικής άσκησης. Αν μάλιστα κάνουμε σεξ σε τακτά διαστήματα, τα οφέλη είναι σημαντικότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια προστασίας στο χρόνο. Κάντε λοιπόν έρωτα 3 με 4 φορές την εβδομάδα, αν μη τι άλλο, για να γυμνάσετε την καρδιά σας!

Ανακουφίζει από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Σε κάποιες γυναίκες που υποφέρουν από κράμπες και προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, η ερωτική πράξη μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους. Ακόμη, το σεξ και το ερωτικό παιχνίδι, χάρη στην καλύτερη αιμάτωση που προσφέρουν στην περιοχή του κόλπου και των γεννητικών οργάνων, μειώνουν τα πρηξίματα και τις κράμπες. Και ο οργασμός όμως έχει διπλό όφελος για εμάς τις γυναίκες: μας βοηθά να χαλαρώσουμε κάνοντας τους πόνους της περιόδου πιο υποφερτούς και από την άλλη, συμβάλει στην έκκριση των ενδορφινών, των ορμονών που φυσικά ανακουφίζουν από τους πόνους.

Μας δυναμώνει απέναντι στις ιώσεις

Όταν είμαστε αγχωμένοι οι άμυνες του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις είναι μειωμένες. Το σεξ όμως, διώχνει το άγχος και μας χαλαρώνει, έτσι ο οργανισμός ισχυροποιείται και πολεμά πιο αποτελεσματικά τους ιούς που τον πολιορκούν. Εκτός λοιπόν από βιταμίνες και φρούτα, βάλτε και το σεξ στο ημερήσιο πρόγραμμα αν θέλετε να περάσετε έναν χειμώνα χωρίς κρυολογήματα και ιώσεις!

Βοηθά στην πρόκληση του τοκετού

Υπεύθυνο για αυτή τη… δραστηριότητα είναι το αντρικό σπέρμα που περιέχει σε σημαντική ποσότητα την ορμόνη προσταγλανδίνη, η οποία βοηθά να μαλακώσει ο τράχηλος και να ξεκινήσει η διαστολή του – εφόσον βέβαια είναι ώριμος για να συμβεί αυτό. Επιπλέον, η συμμετοχή του στήθους στο ερωτικό παιχνίδι προκαλεί την έκκριση της ορμόνης ωκυτοκίνης, που προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας σχετικά με τις ερωτικές επαφές στο τρίτο τρίμηνο.