Home / Υγεία / Σεξ & Υγεία / Μύθος: Η σεξουαλική ανικανότητα αφορά μόνο τους ηλικιωμένους
Μύθος: Η σεξουαλική ανικανότητα αφορά μόνο τους ηλικιωμένους

Μύθος: Η σεξουαλική ανικανότητα αφορά μόνο τους ηλικιωμένους

Υπάρχουν καταστάσεις και ασθένειες που έχουμε συνδυάσει με τις μεγαλύτερες ηλικίες και πολλοί νεότεροι άντρες θεωρούν πως δεν τους αφορούν. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντα και καλό είναι στα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Σεξουαλική ανικανότητα
Παρότι η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι πια τόσο μεγάλο ταμπού, πολλοί άντρες πιστεύουν ακόμη πως η ανικανότητα επαρκούς στύσης είναι κατάσταση που απασχολεί μόνο τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, η ανικανότητα είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση πολύ συνηθισμένη και μεταξύ νεότερων αντρών. Παρόλα αυτά, πολλοί άντρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες καθώς η στυτική δυσλειτουργία είναι συνήθως σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας όπως η καρδιοπάθεια. Το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο σεξουαλικής ανικανότητας ανεξάρτητα από την ηλικία.

Άνοια
Η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ σχετίζονται με τη μεγάλη ηλικία, μπορεί όμως να εμφανιστούν και σε νεότερους άντρες. Στην περίπτωση αυτή όμως το θέμα αφορά κυρίως την πρόωρη εμφάνιση του Αλτσχάιμερ και συνήθως ξεκινά σε ανθρώπους ηλικίας από 40 έως 50 ετών. Δεν υπάρχει γνωστός λόγος γιατί συμβαίνει αυτό στις νεότερες ηλικίες και η διάγνωση δεν είναι τόσο εύκολη. Αν υπάρχει ιστορικό Αλτσχάιμερ στην οικογένεια, με τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσετε με ένα νευρολόγο για προληπτικές εξετάσεις.

Ακράτεια ούρων
Έχετε “ατυχήματα” με τα ούρα σας και μια μικρή ποσότητα διαφεύγει πριν προλάβετε να φτάσετε στην τουαλέτα; Αυτό ακριβώς είναι η ακράτεια ούρων. Παρότι είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους, μπορεί να συμβεί και σε νεότερους άντρες. Σε αυτή την περίπτωση όμως η ακράτεια αποτελεί συνήθως σύμπτωμα κάποιας άλλης ασθένειας. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να επισκεφθείτε τον παθολόγο ή τον ουρολόγο σας.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr