Home / Υγεία / Άσκηση / Μερικά καλά της άσκησης που ίσως δεν ξέρατε
Μερικά καλά της άσκησης που ίσως δεν ξέρατε

Μερικά καλά της άσκησης που ίσως δεν ξέρατε

Όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα και η εγκεφαλική εξέλιξη ενισχύονται από τη σωματική δραστηριότητα. Σωματικά δραστήρια παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα στο σχολείο όταν γίνεται σύγκριση με συμμαθητές τους που διάγουν πιο καθιστική ζωή, ενώ σωματικά ενεργοί ενήλικες έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Την ίδια ώρα, μελέτες σε ενήλικες που περπατούν συστηματικά έδειξαν σημαντική βελτίωση της μνήμης, των ικανοτήτων μάθησης, της συγκέντρωσης, της ικανότητας αφαιρετικής σκέψης σε σύγκριση με ενήλικες που διάγουν καθιστική ζωή. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται κατά 57% σε ανθρώπους που περπατούν 2 έστω και 20 λεπτά την ημέρα.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης από εκείνους που επιλέγουν την “καρέκλα”. Τέλος η άσκηση φαίνεται να παρέχει στο σώμα τη δυνατότητα να χειριστεί καλύτερα το στρες με δύο τρόπους. Πρώτον, η άσκηση “καίει” όλα τα τοξικά παράγωγα των ορμονών που παράγονται κατά τη διάρκεια του στρες. Δεύτερον, ενδυναμώνει όλα τα συστήματα ώστε να γίνονται πιο ανθεκτικά στις επιθέσεις του στρες.

Πήρατε την απόφαση. Και τώρα;

Ασκηθείτε με μέτριας έντασης αεροβική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά, πέντε μέρες τη βδομάδα με βάδισμα, χορό, μπάσκετ, βόλεϊ και άλλες κινητικές ασκήσεις . Αλλιώς, ασκηθείτε με έντονη αεροβική δραστηριότητα για τουλάχιστον 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα.

Μπορείτε να κάνετε συνδυασμό μέτριας και έντονης δραστηριότητας. Για παράδειγμα μπορείτε να περπατάτε ζωηρά για 30 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα και να κάνετε jogging για 20 λεπτά δύο άλλες μέρες της εβδομάδας. Ή έντονης έντασης δραστηριότητα, όπως το jogging, προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών- σφυγμών και των αναπνοών.

Προσπαθήστε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα να ασκείτε τους μεγάλους μύες του σώματος, για να αυξήσετε τη μυϊκή σας δύναμη και αντοχή. Δοκιμάστε μερικές ασκήσεις με βάρη

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Αίμα στο μάτι από σπασμένα αιμοφόρα αγγεία (υπόσφαγμα)

Αίμα στο μάτι από σπασμένα αιμοφόρα αγγεία (υπόσφαγμα)

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Το να δείτε αίμα στο λευκό του ματιού είναι κάτι που …