Home / Υγεία / Σεξ & Υγεία / Ο οργασμός σας κάνει καλό!
Ο οργασμός σας κάνει καλό!

Ο οργασμός σας κάνει καλό!

Πέρα από τη σωματική και την ψυχική ευχαρίστηση, ο οργασμός έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Barry R. Komisaruk, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers που ειδικεύεται στη συμπεριφορική νευροεπιστήμη και τη σεξουαλική υγεία. Στην έρευνά του ο Komisaruk χρησιμοποίησε λειτουργική μαγνητική τομογραφία(fMRI) για να καταγράψει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του οργασμού. “Αυτό που βλέπουμε είναι μια πολύ ευρεία λειτουργική δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τον οργασμό”, λέει. “Έτσι αν υπάρχει μια συνολική αύξηση στη ροή του αίματος και τη χρήση του οξυγόνου πιθανότατα αυτό κάνει καλό στον εγκέφαλο”.

Η αυξημένη αιμάτωση που παρατήρησε ο Komisaruk υποδεικνύει πως χάρη στον οργασμό μεταφέρονται επιπλέον θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο πολύτιμο αυτό όργανό μας. Μάλιστα, οι διανοητικές ασκήσεις που κάνουν κάποιοι άνθρωποι για να “εκπαιδεύσουν” τον εγκέφαλό τους συχνά στοχεύουν στην αύξηση αυτού του είδους της εγκεφαλικής δραστηριότητας, όμως ο οργασμός φαίνεται πως μπορεί να το κάνει σε μεγαλύτερο κομμάτι του εγκεφάλου.

Οργασμός κατά του πόνου

Κατά τον οργασμό, εκλύεται στο σώμα η ορμόνη ωκυτοκίνη η οποία έχει την ιδιότητα να κατευνάζει πόνους και ενοχλήσεις. Οι επιστήμονες θεωρούν πως η ωκυτοκίνη συμβάλει στη μείωση της έντασης της ημικρανίας ή των χρόνιων πόνων.

Κατά του προστάτη

Σε μελέτη από το αμερικανικό National Cancer Institute βρέθηκε πως οι συχνοί οργασμοί προστατεύουν τους άντρες από τον καρκίνο του προστάτη. Στην έρευνα συγκρίθηκαν δεδομένα από 50.000 άντρες και βρέθηκε πως εκείνοι που είχαν πάνω από 21 οργασμούς κάθε μήνα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συγκριτικά με άντρες που είχαν λιγότερους από επτά.

Περισσότεροι οργασμοί, λιγότερες απιστίες

Γίνονται συνεχώς νέες έρευνες που δείχνουν πως ωκυτοκίνη, η ορμόνη που αναφέραμε και νωρίτερα, μπορεί να ενισχύει την πίστη μέσα το ζευγάρι. Μελέτη του 2012 βρήκε πως άντρες σε αποκλειστικές σχέσεις που έπαιρναν τακτικά δόση ωκυτοκίνης κράτησαν τις αποστάσεις τους από ελκυστικές γυναίκες κατά την πρώτη τους γνωριμία, σε αντίθεση με άντρες που δεν έκαναν σεξ και δεν έπαιρναν ωκυτοκίνη.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Τροφές που μπορεί να σκοτώσουν τη σεξουαλική σας ζωή

Τροφές που μπορεί να σκοτώσουν τη σεξουαλική σας ζωή

Ένας από τους τομείς που μπορεί να επηρεαστούν από τις διατροφικές μας συνήθειες είναι και …