Πολλές γυναίκες και άντρες παραπονιούνται πως οι ίδιοι -ή σύντροφοί τους- βαριούνται το σεξ και τους λείπει η ερωτική επιθυμία. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, αφορά περισσότερο το ένα από τα δύο φύλα και πόσο συχνό είναι;

Τι φταίει συνήθως για την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας:
•    Προβλήματα στη σχέση: Τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων, η απουσία επικοινωνίας στη σχέση ακόμη αλλά ακόμη και ένα θετικό γεγονός όπως η γέννηση ενός παιδιού μπορούν όλα να οδηγήσουν σε έλλειψη ερωτικής επιθυμίας.
•    Το άγχος και η καθημερινότητα: Το άγχος έχει κατηγορηθεί για πολλά, ανάμεσά τους και την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας.
•    Η κακή εικόνα σώματος: Η εικόνα που προωθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ιδανική γυναίκα ή τον τέλειο άντρα, μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα ανεπάρκειας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και σε έλλειψη ερωτικής επιθυμίας και διάθεσης.
•    Οι ορμόνες: Το χαμηλό επίπεδο της τεστοστερόνης, μιας αντρικής ορμόνης που έχουν όμως και οι γυναίκες, επηρεάζει την ερωτική διάθεση και στα δύο φύλα. Στις γυναίκες μάλιστα, η τεστοστερόνη μειώνεται σταδιακά όσο περνούν τα χρόνια μέχρι την εμμηνόπαυση, όπου ελαττώνεται σημαντικά.
•    Φάρμακα: Τα αντικαταθλιπτικά, τα χάπια για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τα αντισυλληπτικά μπορεί να φταίνε για τη μειωμένη ερωτική επιθυμία.

Έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε πως σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών μεταξύ 18 και 59 ετών υποφέρει από έλλειψη ερωτικής επιθυμίας.

Υπάρχει “φυσιολογικό” στην ερωτική επιθυμία;
Ας το εξετάσουμε όμως κι αυτό! Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει φυσιολογική συχνότητα σχετικά με το σεξ και οι προτιμήσεις και η διάθεση μας μπορούν να αλλάξουν σε δεδομένες περιόδους. Αν η ερωτική ζωής είναι ικανοποιητική και για τους δύο συντρόφους, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.