Λέγεται ότι ο εγκέφαλος είναι το πιο σημαντικό ερωτικό όργανο του σώματος και φαίνεται πως αυτό είναι τελικά αλήθεια. Τα λειτουργικά σεξουαλικά όργανα, τα κατάλληλα ορμονικά επίπεδα και η ικανότητα σεξουαλικής διέγερσης δεν εγγυώνται πάντα καλό σεξ, αφού υπάρχουν άλλοι παράγοντες –εγκεφαλικοί παράγοντες για την ακρίβεια- που μπορεί να εμπλακούν και να επηρεάσουν την ευχαρίστηση που νιώθετε την ώρα της ερωτικής πράξης.

Προβλήματα στη σχέση

Η ένταση και η συναισθηματική απόσταση μπορεί να υπονομεύσουν την ερωτική ζωή ενός ζευγαριού. Διαφωνίες και καυγάδες που δεν έχουν καμία σχέση με το σεξ, όπως θέματα οικονομικά ή θέματα σχετικά με την ανατροφή του παιδιού, μπορεί να αποτελούν τη ρίζα σεξουαλικών προβλημάτων του ζευγαριού. Τα καλά νέα είναι πως αυτό λειτουργεί αμφίδρομα: μια καλή και ικανοποιητική ερωτική ζωή μπορεί να ενδυναμώσει την ικανότητα του ζευγαριού για την καλύτερη αντιμετώπιση άλλων θεμάτων της συμβίωσης.

Άγχος επίδοσης

Τα κοινωνικά πρότυπα, αλλά και πιο προσωπικοί παράγοντες, μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική διάθεση σε βαθμό που ένας άντρας ή γυναίκα να ανησυχεί τόσο για τη σεξουαλική του επίδοση που το σεξ να μην είναι ευχάριστο ή ούτε καν δυνατό. Το άγχος επίδοσης γίνεται πιο συχνό και στα δύο φύλα όταν βρίσκονται στη δεκαετία των πενήντα.

Εικόνα σώματος και αυτοεκτίμηση

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν το πόσο σέξι θα νιώθει κάποιος. Η βαρύτητα δεν είναι ευγενική με το σώμα καθώς περνούν τα χρόνια. Οι τοκετοί, η ανθυγιεινή διατροφή, η αύξηση βάρους ή η αραίωση των μαλλιών μπορεί επίσης να κάνουν έναν άνθρωπο να νιώθει λιγότερο επιθυμητός. Ένα τέτοιο συναίσθημα μπορεί να μπει εμπόδιο στην οικειότητα και τη σεξουαλική απόλαυση του ζευγαριού – και μπορεί να κάνει κάποιον να μην παίρνει πρωτοβουλία ή να απορρίπτει τις πρωτοβουλίες του συντρόφου του.

Προσδοκίες και προηγούμενες εμπειρίες

Η σεξουαλικότητα είναι ένα φυσικό ένστικτο που υπάρχει εγγενές στον άνθρωπο, ωστόσο η οικογένεια, το πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο και οι συναναστροφές διαμορφώνουν σε έναν βαθμό τις συνήθειες κάποιου απέναντι στο σεξ. Για ορισμένους ανθρώπους, όλα αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν μια απολαυστική ερωτική ζωή ενώ για άλλους περιπλέκουν τις σεξουαλικές τους σχέσεις.

Άγχος και αλλαγές στον τρόπο ζωής

Το άγχος και η κούραση μπορεί εύκολα να υπονομεύσουν την ερωτική σας διάθεση. Το άγχος μπορεί να πηγάζει από οποιαδήποτε κατεύθυνση – τα παιδιά, οικονομικές ανησυχίες, ηλικιωμένους γονείς, προβλήματα υγείας ή καριέρας και διάφορα άλλα. Η κουραστική καθημερινότητα, οι πολλές ώρες δουλειάς, οι υποχρεώσεις είναι εύκολο να μπουν εμπόδιο στην ερωτική σας ζωή.

Και δύο συμβουλές που μπορεί να τη βελτιώσουν:

• Αφιερώστε ένα βράδυ μια φορά την εβδομάδα ή κάθε δεκαπέντε μέρες για να βγαίνετε μόνοι με την ή τον σύντροφό σας. Θέστε όμως από πριν σαν προϋπόθεση ότι αυτή η έξοδος δεν θα είναι για να μιλήσετε για τα παιδιά ή για τα οικονομικά σας προβλήματα.

• Μάθετε ή ζητήστε επαγγελματική βοήθεια γι’ αυτό, πώς να διαφωνείτε σωστά. Με δυο λόγια αυτό σημαίνει να μην επιρρίπτει ο ένας στον άλλο ευθύνες για πράγματα που στην πραγματικότητα δεν είναι ευθύνη κανενός, να μην ανασύρετε κατηγορίες και παράπονα από το παρελθόν και να είστε πολύ ξεκάθαροι σχετικά με τη διαφωνία σας και τα σημεία όπου επικεντρώνεται. Δεν πρόκειται για μια μάχη δυνάμεων, αλλά για μια προσπάθεια βελτίωσης της οικογένειας και της καθημερινότητάς σας.