Ξέρατε  ότι με κάθε παρατεταμένο φιλί μπορεί να μεταφέρουμε έως και 80 εκατομμύρια βακτήρια; Αυτό επισημαίνουν οι ειδικοί και σίγουρα μπορεί να μας βάζει σε σκέψεις ακόμη και να μας στερεί την ερωτική διάθεση.

Στην πραγματικότητα βέβαια, αν το φιλί μπορούσε να σκοτώσει εξαιτίας του μικροβιακού του φορτίου, τότε η ανθρωπότητα θα είχε δεινοπαθήσει! Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, εξηγούν οι ειδικοί σε μελέτη, τα βακτήρια που μεταφέρονται μέσω του “γαλλικού” φιλιού είναι αβλαβή και ακίνδυνα για τον οργανισμό.

“Το βαθύ φιλί όπου έρχονται σε επαφή οι γλώσσες και το σάλιο φαίνεται πως αποτελεί μια ερωτική συμπεριφορά που συναντάται μόνο στους ανθρώπους και είναι συνηθισμένη στο 90% των γνωστών πολιτισμών”, αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Remco Kort, μικροβιολόγος στο κέντρο TNO Microbiology and Systems Biology και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ.

Ο Dr. Wenyuan Shi, καθηγητής μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και πρόεδρος του τμήματος βιολογίας του στόματος στην Οδοντιατρική Σχολή του the UCLA, ανεξάρτητος από τη μελέτη, αναφέρει πως τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα, εκτός κι έχει κανείς τερηδόνα και χαλασμένα δόντια, είναι εντελώς αβλαβή. Μάλιστα, υπάρχει και όφελος από την ύπαρξή τους, καθώς καταλαμβάνουν τόσο χώρο που είναι δύσκολο να μεταφερθούν στο στόμα παθογόνα βακτήρια.

Επιπλέον, τα ωφέλιμα βακτήρια βοηθούν σε πολλές από τις λειτουργίες του σώματος, αναφέρει άλλη επιστήμονας, η επίκουρος καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Όσο περισσότερο φιλιόμαστε με τον σύντροφό μας τόσο πιο “όμοιοι” γινόμαστε οργανικά – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μικροβιολογία του στόματος.