Home / Υγεία / Συμβουλές / Πάσχετε από χρόνια κόπωση;
Πάσχετε από χρόνια κόπωση;

Πάσχετε από χρόνια κόπωση;

Μπορεί να φταίνε δομικές ανωμαλίες του εγκεφάλου!

Για τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η κατάσταση πηγαίνει πέρα από το απλό αίσθημα κόπωσης που νιώθουμε οι περισσότεροι. Η κατάσταση φέρνει μαζί με την έντονη κόπωση και μια κατά κάποιο τρόπο «ομίχλη του εγκεφάλου» που δεν περνά με τον ύπνο ή την ξεκούραση και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 μήνες.

Η διάγνωση της κατάστασης είναι δύσκολη, διότι δεν υπάρχει επί του παρόντος μια οριστική διαγνωστική εξέταση ή βιοδείκτες. Τώρα, οι ερευνητές έχουν βρει δομικές ανωμαλίες στους εγκεφάλους των ανθρώπων που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, παρέχοντας ελπίδα για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Radiology», ξεκίνησε με επικεφαλής τον Δρ Μιχαήλ Μ Zeineh από την Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. (CDC), πάνω από 1 εκατομμύριο ενήλικες στις ΗΠΑ πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS). Επειδή δεν υπάρχει ένα ενιαίο τεστ για να προσδιορίσει την κατάσταση, η διάγνωση συνήθως περιλαμβάνει τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων για τις οποίες η κόπωση είναι ένα πιθανό σύμπτωμα.

«Είναι πολύ απογοητευτικό για τους ασθενείς», λέει ο Δρ Zeineh, «επειδή αισθάνονται κουρασμένοι και αντιμετωπίζουν δυσκολία σκέψης και την ίδια στιγμή, η επιστήμη δεν έχει ακόμη σαφείς απαντήσεις. Δεν μπορεί να καθορίσει, το τι έχει πάει στραβά.»

Εκτός από σοβαρή κόπωση, τα άτομα με CFS μπορεί να εκδηλώσουν μυϊκούς πόνους, διαταραχές της μνήμης ή διανοητική συγκέντρωση, αϋπνία και αδυναμία μετά την άσκηση. Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει για χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση κόπωσης.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εντοπίσει μια συγκεκριμένη αιτία της CFS, μία θεωρία είναι ότι θα μπορούσε να έχει πολλαπλά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένων: λοιμώξεις, θρεπτική ανεπάρκεια, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το άγχος που ενεργοποιεί τον άξονα ΗΡΑ (ο άξονας όπου ο υποθάλαμος, υπόφυση και τα επινεφρίδια αλληλεπιδρούν) και ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία «λύστε-γιατρέψτε το CFS», η πάθηση είναι δύο έως τέσσερις φορές πιο συχνή στις γυναίκες, από ό,τι στους άνδρες, αλλά η κατάσταση επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, φυλετικής, εθνολογικής και κοινωνικοοικονομικής ομάδας.

Δυστυχώς, λιγότεροι από το 20% των ασθενών με αυτήν την πάθηση στις ΗΠΑ έχουν διαγνωσθεί σωστά.

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι ασθένεια

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι ασθένεια

Η χρόνια κόπωση είναι πραγματική ασθένεια που συνδέεται με αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου υποστηρίζουν …