Home / Υγεία / Πονάτε; Κοιμηθείτε για να περάσει
Πονάτε; Κοιμηθείτε για να περάσει

Πονάτε; Κοιμηθείτε για να περάσει

Νέα έρευνα συσχετίζει τον καλό ύπνο με την ανακούφιση από το χρόνιο πόνο. Και ενώ μπορεί να μην ακούγεται φυσικό και επόμενο, η σχέση είναι πιθανή αφού οι διαταραχές του ύπνου σχετίζονται με αλλαγές στο πώς επεξεργάζεται και νιώθει το σώμα τον πόνο.

Οι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα υποφέρουν από πόνο στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα διακεκομμένο ύπνο και συχνές μεταβάσεις μεταξύ των σταδίων του. Και καθώς υπάρχουν μελέτες που έχουν συσχετίσει τις διαταραχές του ύπνου με τη σοβαρότητα του πόνου, μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια της Αλαμπάμα και της Φλόριντα, με επικεφαλής τη Megan Petrov, επίκουρο καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα θέλησε να διερευνήσει περισσότερο το αν η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται με μεγαλύτερη ευαισθησία και μειωμένη αντοχή στον πόνο σε ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιες μορφές του.

Οι ειδικοί εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη σοβαρότητα της αυτοαναφερόμενης αϋπνίας, των δυσκολιών στον ύπνο και την ευαισθησία στον πόνο μεταξύ ανθρώπων με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Υπέθεσαν πως εκείνοι με τις χειρότερες περιπτώσεις αϋπνίας θα υπέφεραν από πιο έντονους πόνους και θα είχαν μικρότερη αντοχή. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Pain, επιβεβαίωσε πως η σοβαρότητα των διαταραχών του ύπνου σχετιζόταν με αλλαγές στο πώς επεξεργάζεται το σώμα τον πόνο.

Παρότι οι ερευνητές βρήκαν μόνο μία συσχέτιση ανάμεσα στον ύπνο και την αντοχή στον πόνο, θεωρούν πως οι θεραπείες που δίνονται για βελτίωση του ύπνου μπορεί να ανακουφίζουν τον πόνο σε ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα. Επισήμαναν πως η νοητική συμπεριφορική θεραπεία που εστιάζει στον ύπνο μπορεί να προσφέρει τη μεγαλύτερη ανακούφιση στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που πάσχουν και από αϋπνίες.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr