Home / Υγεία / Συμβουλές / Πώς να καταπολεμήσετε την αϋπνία
Πώς να καταπολεμήσετε την αϋπνία

Πώς να καταπολεμήσετε την αϋπνία

Σε κανένα δεν αρέσει να στριφογυρνάει στο κρεβάτι του όλο το βράδυ και να μην μπορεί να κοιμηθεί. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που παλεύουν με την αϋπνία. Είστε ένας από αυτούς; Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να προσπαθήσετε έτσι ώστε επιτέλους να πετύχετε την επιθυμητή ηρεμία. Δοκιμάστε κάποιες από τις παρακάτω προτάσεις, χαλαρώστε και απολαύστε μια ξεκούραστη νύχτα.

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο

Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει μια διαδικασία του οργανισμού, η οποία ξεκινάει ρίχνοντας τη θερμοκρασία του σώματος δύο ώρες πριν τον ύπνο και ολοκληρώνεται κατά τις 4 ή 5 πμ. Όταν έχετε μουλιάσει μέσα σε μια ζεστή μπανιέρα, η θερμοκρασία σας αυξάνεται. Η γρήγορη πτώση, που ακολουθεί αμέσως μετά, σας χαλαρώνει. Αν η θερμοκρασία του σώματος αυξηθεί ένα ή δύο βαθμούς κατά τη διάρκεια του μπάνιου, η απότομη πτώση την ώρα του ύπνου είναι πιθανό να σας βάλει σε ένα βαθύ ύπνο. Το ιδανικό είναι να απολαύσετε το μπάνιο σας για 20 ή 30 λεπτά, δύο ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Μειώστε τη φωτεινότητα στο δωμάτιο

Αργά το βράδυ, το σώμα απελευθερώνει μελατονίνη, μια χημική ουσία, η οποία προκαλεί υπνηλία. Προϋπόθεση είναι ο οργανισμός να λάβει τα κατάλληλα ερεθίσματα από το περιβάλλον. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη του σκοταδιού, και κατά συνέπεια δεν κυλάει με τα φώτα αναμμένα! Το ιδανικό είναι να αρχίζετε να μειώνετε το φωτισμό στο χώρο σας κατά τις 9 ή 10 η ώρα. Αν κάθεστε σε ένα αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο, πριν πέσετε για ύπνο, μπορεί να σας βάλει στην κατάλληλη διάθεση.

Τοποθετήστε πυτζάμες σε εμφανές σημείο

Μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να αναγνωρίζει, ότι η ώρα του ύπνου πλησιάζει, δημιουργώντας μια ρουτίνα και επαναλαμβάνοντας τη κάθε βράδυ. Είναι καλό οι άνθρωποι να αποκτούν καθημερινές συνήθειες πριν κοιμηθούν. Με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλος τους αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι έρχεται η ώρα του ύπνου. Απλώνοντας τις πυτζάμες στο κρεβάτι, το βούρτσισμα των μαλλιών, το πλύσιμο των δοντιών είναι συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στον ύπνο.

Κλείστε τα ηλεκτρονικά

Υπολογιστές, κινητά, τηλεόραση, tablets. Μπορεί να θεωρείτε ότι σας ξεκουράζει το να μιλήσετε με φίλους πριν κοιμηθείτε, όμως κάτι τέτοιο μπορεί να σας κάνει να ξαγρυπνήσετε. Πριν έρθει η στιγμή που αποφασίσατε να πέσετε για ύπνο κάντε κάτι χαλαρωτικό, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Να φοράτε κάλτσες όταν κοιμάστε

Αν τα κρύα πόδια σας κρατούν ξύπνιους, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ζεσταθείτε με ένα μαλακό ζευγάρι κάλτσες. Το επιπλέον στρώμα κάτω από τα σκεπάσματα μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία στα άκρα σας, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Μειώστε το βραδινό φαγητό και ποτό

Ένα μεγάλο ή πικάντικο γεύμα πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να κάνει το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί υπερωρίες, αφήνοντας το υπόλοιπο σώμα ξύπνιο. Το αλκοόλ από την άλλη μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, αλλά θα διαταράξει τις συνήθειες του ύπνου σας και δεν θα σας αφήσει να φτάσετε στον βαθύ ύπνο REM, που σας κάνει να αισθάνεστε ανανεωμένοι.

Αποφύγετε την καφεΐνη και κάπνισμα

Η καφεΐνη είναι διεγερτική και οι άνθρωποι με κακή ποιότητα ύπνου είναι καλό να την αποφεύγουν μετά το μεσημέρι γιατί μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό τους για μεγάλο διάστημα. Ακόμα και αυτοί που πίνουν ντεκαφεϊνέ πρέπει να προσέχουν. Η νικοτίνη είναι επίσης ένα διεγερτικό. Μπορεί να νομίζετε πως το κάπνισμα πριν από τον ύπνο σας βοηθάει να χαλαρώσετε, αλλά αυτή η συνήθεια έχει στην πραγματικότητα τα αντίθετα αποτελέσματα. Επιταχύνει τον ρυθμό της καρδιάς σας και κρατάει σε εγρήγορση το μυαλό σας.

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Το νούμερο ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με ειδικούς

Το νούμερο ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με ειδικούς

Η απαιτητική μας καθημερινότητα επιτάσσει ξεκούραστο ύπνο για μια υγιή ζωή και ένα ξεκάθαρο μυαλό. …