Home / Υγεία / Άσκηση / Γιατί είναι προτιμότερο το βάδισμα από το τρέξιμο
Γιατί είναι προτιμότερο το βάδισμα από το τρέξιμο

Γιατί είναι προτιμότερο το βάδισμα από το τρέξιμο

Μπορεί με την… άνθηση των μαραθωνίων τα τελευταία χρόνια το βάδισμα να έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο παραμένει μια πολύ καλή καρδιαγγειακή άσκηση.

Είναι αλήθεια πως μπορεί να χρειάζεται να περπατάμε για περισσότερο χρόνο προκειμένου να έχουμε την ίδια καρδιαγγειακή ωφέλεια για την καρδιά συγκριτικά με το τρέξιμο, ωστόσο μελέτες υποστηρίζουν πως το βάδισμα είναι εξίσου ωφέλιμο με το τρέξιμο και πιθανώς περισσότερο.

Το τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς

Ενώ το δυναμικό βάδισμα είναι πολύ πιο ασφαλής άσκηση ειδικά για τα πόδια όπου οι περισσότεροι δρομείς υποφέρουν από τραυματισμούς. Ωστόσο, τα σωστά παπούτσια που ταιριάζουν στο πέλμα μας και προσφέρουν επαρκή στήριξη είναι απαραίτητα όποιον τρόπο άσκησης κι αν επιλέγουμε.

Το βάδισμα δεν έχει περιορισμούς

Το δυναμικό βάδισμα μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία και φυσική κατάσταση, και είναι από τις ασκήσεις που μπορεί να γίνουν τρόπος ζωής.

Το βάδισμα βελτιώνει τη διανοητική υγεία

Παρότι οι φανατικοί του τρεξίματος θα πουν ότι πρόκειται για μια εξίσου διανοητική άσκηση, είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πως το βάδισμα οδηγεί σε μια κατάσταση παρόμοια με το διαλογισμό με όλα τα διανοητικά και συναισθηματικά οφέλη του, κυρίως αν περπατάμε στη φύση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά από μία ώρα βάδισμα, υπάρχει κατά 16% βελτίωση συγκέντρωσης και μνήμης.

Όταν τρέχουμε… πεινάμε

Αφενός το τρέξιμο είναι μια πιο δυναμική άσκηση που καίει αρκετές θερμίδες αλλά, το κυριότερο, μετά από ένα τρέξιμο μπορεί να νιώθουμε ότι δικαιούμαστε να φάμε ό,τι επιθυμούμε. Το βάδισμα από την άλλη πλευρά, παρότι είναι μια εξίσου καλή αν και πιο χρονοβόρα άσκηση, δεν έχει αυτή την άμεση επίδραση στην αίσθηση της πείνας γιατί δεν εξαντλείται ο οργανισμός.

Το βάδισμα κρατά μακριά τις ασθένειες

Το βάδισμα καθυστερεί την εμφάνιση της οστεοπόρωσης καθώς είναι άσκηση αντίστασης που δυναμώνει τα πόδια, τα οστά και τους μύες τους. Συμβάλει επίσης στην καταπολέμηση του άγχους και της κούρασης και καθυστερεί την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας. Πρόσφατη έρευνα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συμπέρανε πως το βάδισμα μειώνει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη καθώς και τον κίνδυνο για διαβήτη, πολύ περισσότερο απ’ ότι το τρέξιμο.

 

 

 

 

 

Πηγή: capitalhealth.gr

Διαβάστε επίσης

Μάθετε πώς να τρέχετε με ασφάλεια

Μάθετε πώς να τρέχετε με ασφάλεια

Το σημαντικότερο στο τρέξιμο είναι η σωστή τεχνική, αφού μας προστατεύει από άσκοπη καταπόνηση και …