Το βάδισμα είναι η πιο εύκολη μορφή άσκησης για κάθε ηλικία και τύπο σώματος όπως αναφέρει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία. Αν δεν το έχετε βάλει ήδη στη ζωή σας, αυτές είναι μερικές συμβουλές για να γίνει πιο εύκολο το ξεκίνημα.

1. Αγοράστε ένα ζευγάρι καλά παπούτσια

Τα σωστά παπούτσια προσφέρουν στήριξη στο πέλμα. Η καλή εφαρμογή είναι επίσης σημαντική για να αποφύγετε τις πληγές που θα σας χαλάσουν τη διάθεση.

2. Σχεδιάστε τη διαδρομή σας

Ένα πάρκο ή ένας ήσυχος δρόμος κοντά στο σπίτι σας σάς εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση (άρα λιγότερες δικαιολογίες για να αποφύγετε το περπάτημα) και ασφάλεια. Αν βάλετε για τα καλά το βάδισμα στην καθημερινότητά σας, μπορείτε σιγά σιγά να ανακαλύπτετε νέες διαδρομές που θα κρατούν το ενδιαφέρον σας αμείωτο ή να δοκιμάζετε καινούργια εδάφη (π.χ. αν συνήθως περπατάτε στο δρόμο, πηγαίνετε που και που σε κάποιο βουνίσιο μονοπάτι).

3. Βρείτε παρέα

Μπορεί να είναι η/ο σύντροφός σας, το παιδί σας, κάποιος φίλος ή γείτονας. Μια συντροφιά θα κάνει πιο εύκολη την απόφαση να βγείτε να περπατήσετε και η δέσμευση θα σας εξασφαλίσει ότι θα ακολουθήσετε όντως το πρόγραμμά σας.

4. Μετά την άσκηση, διατάσεις

Κανονικά θα πρέπει και να ξεκινάτε με διατάσεις, αλλά σίγουρα θα πρέπει να ολοκληρώνετε με αυτό τον τρόπο την προπόνησή σας. Αφιερώστε τουλάχιστον 5 λεπτά για να τεντώσετε τους μύες που έχετε δουλέψει: τους μηριαίους, της γάμπας, τους δικεφάλους σας και να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές που θα βοηθήσουν το σώμα σας να ρίξει σταδιακά το ρυθμό.

5. Ο ρυθμός της άσκησης

Όταν ξεκινάτε ένα είδος άσκησης φροντίστε να το κάνετε ομαλά για να προσαρμοστεί το σώμα σας και να αποφύγετε τους τραυματισμούς και την απογοήτευση. Για να βαδίζετε σε τέτοιο ρυθμό που να ισοδυναμεί με άσκηση και όχι απλό περπάτημα θα πρέπει ο ρυθμός σας να σας επιτρέπει να ανταλλάσσετε μερικές κουβέντες με τη συντροφιά σας, αλλά όχι και να διατηρείτε κανονική συζήτηση. Αν βαδίζετε μόνοι, θα σας βοηθήσει να ακούτε μουσική, ειδικά τραγούδια με γρήγορο τέμπο, π.χ. με 120-135 beats το λεπτό.