Home / Ψυχολογία / Άγχος / Στρέψτε το… στρες υπέρ σας
Στρέψτε το... στρες υπέρ σας

Στρέψτε το… στρες υπέρ σας

Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε θετικά το άγχος

Όλοι γνωρίζουν ότι το στρες είναι ανθυγιεινό και μάλιστα, μπορεί να αποτελέσει την αιτία εμφάνισης ή επιδείνωσης πολλών προβλημάτων υγείας.

Κι όμως ελάχιστοι καταφέρνουν να απαλλαγούν από το στρες στη ζωή τους.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, τα οικονομικά προβλήματα και η έντονη καθημερινότητα δεν επιτρέπουν πια τέτοιες «πολυτέλειες».

Τι θα λέγατε, λοιπόν, να αναζητήσετε τρόπους να διαχειριστείτε το στρες εποικοδομητικά και να το αξιοποιήσετε θετικά προς όφελός σας;

«Άλλωστε, οι αρχικές αντιδράσεις του οργανισμού αποσκοπούν στο να λειτουργούν προστατευτικά και όχι… καταστρεπτικά» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του τμήματος Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, Dr Richard Shelton.

Μόνο όταν το στρες γίνει χρόνιο, ή όταν νιώθουμε ότι πλέον δεν έχουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης, επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευημερία μας.

Διαβάστε παρακάτω μερικούς τρόπους για να αξιοποιήσετε το καθημερινό στρες… υπέρ σας:

1. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι στρεσογόνοι παράγοντες χαμηλού επιπέδου διεγείρουν την παραγωγή των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, που ονομάζεται νευροτροφίνες και ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο.

Στην πραγματικότητα, αυτός μπορεί να είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός με τον οποίο η άσκηση (ένα φυσικό στρεσογόνο) βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη συγκέντρωση, εξηγεί ο Dr. Shelton.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βραχυπρόθεσμη ψυχολογική πίεση μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση. Επιπλέον, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αντίδραση του οργανισμού στο στρες μπορεί να αυξήσει προσωρινά τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης.

2. Αυξάνει βραχυπρόθεσμα την ανοσία του οργανισμού

«Όταν ο οργανισμός ανταποκρίνεται στο στρες, στην ουσία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο τραυματισμού ή μόλυνσης» είπε ακόμη ο Dr. Shelton. «Ένας τρόπος με τον οποίο το πετυχαίνει αυτό, είναι μέσω της παραγωγής επιπλέον ιντερλευκινών –χημικές ουσίες που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα- προσφέροντας μια προσωρινή «αμυντική προστασία».

Την άποψη αυτή υποστηρίζουν και έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2012 από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όταν τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε μέτριας έντασης στρες, προκλήθηκε μαζική κινητοποίηση διαφόρων τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων στον οργανισμό τους.

3. Μας κάνει πιο ανθεκτικούς

Μαθαίνοντας να αντιμετωπίζει κανείς αγχωτικές καταστάσεις, γίνεται πιο εύκολη η διαχείρισή τους στο μέλλον, σύμφωνα τουλάχιστον με μια μεγάλη έρευνα που έγινε γύρω από την επιστήμη της ανθεκτικότητας, αναφέρει δημοσίευμα του Time.

«Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις, προσφέρει την ευκαιρία να αναπτυχθεί η σωματική και ψυχολογική αίσθηση ελέγχου» εξήγησε ακόμη ο Dr. Shelton.

Μια έρευνα του 2013, που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, βρήκε ότι ενώ το χρόνιο στρες προάγει την οξειδωτική βλάβη στο DNA και το RNA, το καθημερινό άγχος μέτριας έντασης φαίνεται ότι προστατεύει έναντι αυτής και ενισχύει την «ψυχοβιολογική ανθεκτικότητα».

4. Κινητοποιεί προς την επιτυχία 

Το καλό στρες (γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως «eustress») μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε, όταν θέλετε να φέρετε κάτι εις πέρας.

«Το “κλειδί” είναι να βλέπει κανείς τις στρεσογόνες καταστάσεις ως μια πρόκληση που μπορεί να φέρει εις πέρας, αντί να τις θεωρεί ως ένα εμπόδιο, που δύσκολα θα καταφέρει να ξεπεράσει» είπε ακόμη ο Dr. Shelton.

5. Ενισχύει την ανάπτυξη των παιδιών

Οι μέλλουσες μαμάδες συχνά ανησυχούν, ότι το δικό τους άγχος θα επηρεάσει αρνητικά τα αγέννητα παιδιά τους.

Σύμφωνα όμως με μια έρευνα του 2006 από το Johns Hopkins, τα περισσότερα παιδιά των οποίων οι μανάδες ανέφεραν μέτρια επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εμφάνισαν καλύτερες αναπτυξιακές δεξιότητες στην ηλικία των 2 ετών, σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Διαβάστε επίσης

Το νούμερο ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με ειδικούς

Το νούμερο ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με ειδικούς

Η απαιτητική μας καθημερινότητα επιτάσσει ξεκούραστο ύπνο για μια υγιή ζωή και ένα ξεκάθαρο μυαλό. …