Home / Υγεία / Σεξ & Υγεία / Τι πρέπει να γνωρίζετε για το «σεξουαλικό γκάζι» του εγκεφάλου!
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το «σεξουαλικό γκάζι» του εγκεφάλου!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το «σεξουαλικό γκάζι» του εγκεφάλου!

Η ερωτική επιθυμία είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία που εξαρτάται από πολυάριθμους βιολογικούς, ψυχολογικούς αλλά και εξωτερικούς παράγοντες.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας την έννοια της ερωτικής επιθυμίας, μπορούμε να τον παρομοιάσουμε με ένα… αυτοκίνητο!

Όπως κάθε αυτοκίνητο, έτσι και ο εγκέφαλος διαθέτει «γκάζι» και «φρένο». Πιο συγκεκριμένα, το «σεξουαλικό γκάζι» είναι το Σύστημα Σεξουαλικής Διέγερσης (Sexual Excitation System – SES), ενώ το «σεξουαλικό φρένο» είναι το Σύστημα Σεξουαλικής Αναστολής (Sexual Inhibition System – SIS).

Το πρώτο ανταποκρίνεται σε οποιοδήποτε ερέθισμα είναι συνυφασμένο με το σεξ και αποστέλλει ένα υποσυνείδητο μήνυμα που μας τονώνει τη λίμπιντο.

Αντιθέτως, το δεύτερο ανταποκρίνεται σε οποιοδήποτε ερέθισμα μπορεί να αποτρέψει την τόνωση της ερωτικής μας επιθυμίας.

Τα επίπεδα ερωτικής διέγερσης ενός ατόμου μια δεδομένη στιγμή είναι αποτέλεσμα της ισορροπίας μεταξύ αυτών των δύο παράλληλων διεργασιών. Με απλά λόγια, όσο περισσότερα είναι τα ερεθίσματα που διεγείρουν το Σύστημα Σεξουαλικής Διέγερσης και όσο λιγότερα είναι τα ερεθίσματα που διεγείρουν το Σύστημα Σεξουαλικής Αναστολής, τόσο πιο έντονη είναι η ερωτική μας διάθεση.

Η έννοια ερέθισμα σε καθεμιά από τις δύο περιπτώσεις είναι βέβαια ζήτημα υποκειμενικό. Σε γενικές γραμμές όμως, υπάρχουν μερικά «στανταράκια» που ισχύουν για όλους. Δύσκολα θα πει κάποιος ότι δεν θεωρεί διεγερτικό ένα φιλί ή ότι ανεβαίνει η ερωτική του διάθεση βλέποντας μια δραματική ταινία!

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, για τις οποίες η ερωτική διέγερση είναι πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση απ’ ότι για τους άντρες, ο χρυσός κανόνας περιλαμβάνει δύο βασικές παραμέτρους.

1. Άμεσα σεξουαλικά ερεθίσματα

Δεν χρειάζονται και πολλές εξηγήσεις: ρομαντικές ιστορίες, χάδια, φιλιά, αφρόλουτρα, κεριά κ.λπ. Αυτά λίγο-πολύ ισχύουν για όλες τις γυναίκες.

Από εκεί και πέρα, κάθε γυναίκα έχει τα δικά της «κουμπιά», τα οποία μπορεί να αποκαλύψει η ίδια στον ερωτικό της σύντροφο ή να τον αφήσει να τα ανακαλύψει μόνος του!

2. Φροντίδα και προσοχή

Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα: Μια μητέρα αλλάζει την πάνα του μωρού της και ξαφνικά ο μπαμπάς μπαίνει στο δωμάτιο και τη ρωτά αν θέλει να κάνουν σεξ. Ποιες είναι οι πιθανότητες να ανταποκριθεί θετικά;

Η ατμόσφαιρα αυτή είναι κάθε άλλο παρά ερωτική, όμως η στάση του άντρα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μπαίνοντας στο δωμάτιο με ένα πλατύ χαμόγελο, κάνοντας ένα κολακευτικό σχόλιο και προσφέροντας βοήθεια στην αγαπημένη του, ο άντρας μπορεί αμέσως να αλλάξει την ατμόσφαιρα.

Δεν πρόκειται για στρατηγική ή διαπραγμάτευση, είναι μια απλή επίδειξη ενδιαφέροντος που πατά το «σεξουαλικό γκάζι» της γυναίκας.

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Τρεις μυρωδιές που διεγείρουν τη σεξουαλικότητα

Τρεις μυρωδιές που διεγείρουν τη σεξουαλικότητα

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές αφροδισιακές τροφές όπως τα θαλασσινά. Εκτός όμως από τη διατροφή, …