Home / Υγεία / Σεξ & Υγεία / Σεξ σε νεαρή ηλικία: Οι 3 παράγοντες που επηρεάζουν τους εφήβους
Σεξ σε νεαρή ηλικία: Οι 3 παράγοντες που επηρεάζουν τους εφήβους

Σεξ σε νεαρή ηλικία: Οι 3 παράγοντες που επηρεάζουν τους εφήβους

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς ότι το σεξ σε νεαρή ηλικία είναι ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Λίγες είναι όμως οι μελέτες που κοιτούν πέρα από τα στατιστικά και εστιάζουν στους παράγοντες που εξηγούν τις τάσεις αυτές.

Σύμφωνα με τρεις επιμέρους επιστημονικές μελέτες, τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που ενθαρρύνουν τους εφήβους να αναζητήσουν τις πρώτες τους σεξουαλικές επαφές.

Οι παράγοντες αυτοί είναι: το περιβάλλον, η ηλικία του ερωτικού συντρόφου και η αντιληπτή υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον.

Μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και παρουσιάστηκε σε συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας (APHA) κατέδειξε ότι οι έφηβοι 14-16 ετών που κάνουν σεξ έχουν την τάση να πιστεύουν ότι και οι φίλοι τους κάνουν σεξ, ακόμη κι αν αυτό δεν ισχύει. Οι συμμετέχοντες φάνηκε επίσης να υπερεκτιμούν πόσοι από τους φίλους τους έχουν πράγματι κάνει σεξ. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από το τι πιστεύουν ότι κάνουν οι συνομήλικοί τους. Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 950 έφηβοι από 17 διαφορετικά σχολεία στο Κεντάκι και το Οχάιο.

Για τα νεαρά κορίτσια, η ηλικία του συντρόφου αποδεικνύεται καθοριστική για τις σεξουαλικές επιλογές. Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, τα νεαρά κορίτσια που συνάπτουν σχέση με αρκετά μεγαλύτερα αγόρια είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν σεξ, δηλώνει ο καθηγητής ψυχολογίας Harold Leitenberg από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ. Η μελέτη που δημοσίευσε ο καθηγητής στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior κατέδειξε ότι, από τα 4.201 κορίτσια ηλικίας 13-17 ετών, είχαν ήδη κάνει σεξ στα 11 ή τα 12 κυρίως όσες είχαν συνάψει σχέση με αγόρι πέντε ή και περισσότερα χρόνια μεγαλύτερο. Η πρώτη σεξουαλική επαφή σε μικρή ηλικία φάνηκε να συσχετίζεται και με προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. κατάχρηση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ουσιών, αδικαιολόγητες απουσίες από το σχολείο).

Αν και το σεξ σε νεαρή ηλικία δεν είναι πάντοτε αποτρέψιμο, ο κίνδυνος που συνεπάγεται για την υγεία (π.χ. λοίμωξη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα) μπορεί να μειωθεί χάρη στην καλή επικοινωνία με την οικογένεια. Οι συχνές συζητήσεις των παιδιών με τους γονείς για θέματα σεξουαλικής υγείας μπορεί να αποτρέψει τους εφήβους από επικίνδυνες συμπεριφορές. Ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Έμορυ ρώτησαν 552 σεξουαλικά ενεργούς εφήβους πόση υποστήριξη λαμβάνουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον και πόσο ανοιχτά συζητούν με τους γονείς τους. Οι έφηβοι που δήλωσαν ότι απολαμβάνουν την υποστήριξη της οικογένειάς τους ήταν πιο πιθανό να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο σεξ κι έτσι αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από κάποιο νόσημα ή να έρθουν αντιμέτωποι με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης

Μπορεί ένας άντρας να καταλάβει αν η γυναίκα είναι παρθένα;

Μπορεί ένας άντρας να καταλάβει αν η γυναίκα είναι παρθένα;

Την πρώτη φορά που κάνει σεξ ένα ζευγάρι, είναι δυνατό ο άνδρας να καταλάβει αν …