Home / Διατροφήpage 78

Διατροφή

Πως … δυναμώνει η διατροφή … τη μνήμη μας …;

μνήμη

  Ζαγκανίκα Σοφία, MD   Διατροφή για ενίσχυση της μνήμης Πολύτιμες τροφές για μνήμη… ελέφαντα Η ηλικία σε συνδυασμό με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής που οδηγούν σε αυξημένο άγχος και υποβάθμιση της ποιότητας της διατροφής συντελούν στον περιορισμό της μνήμης. Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να προσπαθείτε να θυμηθείτε …

Περισσότερα

Αυγά στο πρωινό?

Αυγά

  Ζαγκανίκα Σοφία, MD  Το αυγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχειασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Ένα μέτριο αυγό (περίπου 60γρ.) περιέχει 7 γρ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι, και παρέχει κατά μέσο όρο 70-80 θερμίδες. Η πρωτεΐνη του αυγού …

Περισσότερα

Υγιεινό κολατσιό στο σχολείο

κολατσιό στο σχολείο

  Ζαγκανίκα Σοφία, MD  Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκτός του ότι τα παιδιά, λόγω της ανάπτυξης, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, στην παιδική ηλικία αναπτύσσονται και οι διατροφικές συνήθειες που συνήθως μας συνοδεύουν σε …

Περισσότερα

Τα αντιοξειδωτικά … προλαμβάνουν τον καρκίνο του παγκρέατος …!

καρκίνος

  Δρ Δημήτρης Ζ. Ψυρρόπουλος   Βιταμίνες C και Ε   Τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν τον καρκίνο του παγκρέατος  Τα άτομα των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και Ε καθώς και σεληνίου έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με αγγλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Gut.   Οι συμμετέχοντες …

Περισσότερα

Ιπποφαές, με 190 θρεπτικά συστατικά, για τόνωση,ευεξία, προστασία από τον καρκίνο αλλά και αντιγήρανση

Ιπποφαές

  Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ.βιολόγος,medlabnews.gr Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά της Ευρώπης και της Ασίας και ανήκει στις λεγόμενες σούπερ τροφές. Περιέχει πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, λιπαρά οξέα ω-3 και ω-7, βιταμίνη Ε. Βοηθάει πολύ σε περιόδους έντονης δραστηριότητας, αδυναμίας, …

Περισσότερα

Στέβια, το «νέο» γλυκαντικό

Στέβια

   Ζαγκανίκα σοφία , MD   Ολοένα και συχνότερα ακούμε για προϊόντα διατροφής με Στέβια, τα οποία υπόσχονται χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και γλυκειά γεύση. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν μάστιγα στη σύγχρονη εποχή, η …ιδέα ενός φυσικού γλυκαντικού που θα προσφέρει γεύση χωρίς θερμιδική επιβάρυνση μοιάζει δελεαστική. …

Περισσότερα

Πώς η διατροφή επηρεάζει τον σχηματισμό των χολολίθων; Ποιες τροφές αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης χολολιθίασης και ποιές τις μειώνουν;

χολολιθίαση

  Posted: 6 Σεπτεμβρίου 2012 Του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr  Η χολολιθίαση συνιστά μια πολυπαραγοντική νόσο με κυριότερους προδιαθεσικούς παράγοντες το φύλο, την ηλικία, την παχυσαρκία, τη κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης και την χαμηλή σωματική δραστηριότητα. Όσο αφορά τους διατροφικούς παράγοντες έχουν συσχετιστεί θετικά με την εμφάνιση χολόλιθων η χαμηλή διαιτητική …

Περισσότερα

Ιπποφαές: το «φάος» της φύσης

Ιπποφαές

  Ζαγκανίκα Σοφία, MD   Oι καρποί του μοιάζουν με μικρές ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί, χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι, υψηλότερη βιταμίνη Ε από τη σόγια και φυτοστερόλες που ξεπερνούν αυτές του σογιέλαιου ελαίου, με όλες τις βιταμίνες της ομάδας Β, πλούσιο σε …

Περισσότερα

Σταφύλι το ‘θαυματουργόν’

σταφύλι

  Ζαγκανίκα Σοφία, MD  Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο που προσφέρεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Συλλέγεται κατά την τελική φάση της αμπελοκομίας (τρύγος) οπότε το βρίσκουμε τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ως καρπός είναι γνωστός από την αρχαιότητα: παραστάσεις σε τοίχους που απεικονίζουν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και …

Περισσότερα

Διακοπές: Η επόμενη ημέρα!

διακοπές

  Οι μέρες των διακοπών είναι πάντα όμορφες, ξέγνοιαστες και απολαυστικές. Ίσως όμως, για κάποιους από εμάς, μαζί με την όμορφη ανάμνηση της θάλασσας και της ψαροταβέρνας, την ηρεμία του πατρικού σπιτιού ή την όμορφη θέα του εξοχικού του φίλου μας το τέλος των διακοπών, βρίσκει και τη ζυγαριά μας …

Περισσότερα

Η διατροφή και … ο καρδιομεταβολικός κίνδυνος … στην Ελλάδα!

καρδιομεταβολικός

  H εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών στην Ελλάδα και η επίπτωση στον καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Tα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα μεγάλο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα τόσο για τη χώρα μας όσο και για τις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες. Τα νοσήματα αυτά κατέχουν την πρώτη θέση στις αιτίες θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών τόσο στην …

Περισσότερα

Η διατροφή του καύσωνα

διατροφή

Ακριβώς την κατάλληλη στιγμή φαίνεται να έρχεται η πρωτοβουλία της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) να αφιερώσει μια ολόκληρη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου της στις τροφές και στα ποτά που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντεπεξέλθει καλύτερα στη ζέστη. Η απόφαση της ACS ελήφθη εξ αιτίας του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που …

Περισσότερα

Προμήθεια λαδιού: Από το αγρόκτημα ή από το εμπόριο;

λαδιού

Ζαγκανίκα Σοφία, MD   Ελαιόλαδο: Από χωριό ή από το σούπερ μάρκετ;   Ο Όµηρος το ονόµασε «υγρό χρυσάφι», ενώ ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το επαίνεσαν για τις θετικές επιδράσεις του στην υγεία. Ο λόγος για το ελαιόλαδο, τη βάση της µεσογειακής διατροφής. Πότε και πώς το ελαιόλαδο µπορεί …

Περισσότερα

Κελυφωτά φιστίκια ή Φιστίκια Αιγίνης, μια σούπερ τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, κάνοντας καλό στην καρδιά, στην χοληστερίνη, στα μάτια αλλά και στην δίαιτα.

φιστίκια

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος,medlabnews.gr   Τα κελυφωτά φιστίκια είναι από τους καλύτερους ποιοτικά και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς. Έχουν χαρακτηριστεί ως ΣΟΥΠΕΡ ΤΡΟΦΗ και όχι άδικα. Ανατρέχοντας στη θρεπτική τους αξία βλέπουμε ότι αποτελούν από τα λίγα τρόφιμα, τα οποία σε μικρή ποσότητα μας δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών.   Η φιστικιά …

Περισσότερα

Τι θέλετε να μάθετε για τους … ξηρούς καρπούς …;

ξηρούς καρπούς

   Μάθετε τα πάντα για τους ξηρούς καρπούς Η έρευνα στη δεκαετία του ’90 έδειξε ότι οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι για την υγεία της καρδιάς, αλλά ο λόγος για αυτό ήταν άγνωστος. Πρόσφατες μελέτες ρίχνουν φως στο θέμα και βρίσκουν και άλλα οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών. Στις αρχές της …

Περισσότερα