Home / Διατροφήpage 57

Διατροφή

Το top-4 των τροφών για να καθαρίσουν οι αρτηρίες

Το top-4 των τροφών για να καθαρίσουν οι αρτηρίες

Το Πάσχα είναι αναμφίβολα μια περίοδος όπου οι περισσότεροι άνθρωποι προβαίνουν σε διατροφικές… παρασπονδίες και υπερβολές. Η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών τροφών αυτές τις ημέρες είναι δυνατό να οδηγήσει σε σοβαρή επιβάρυνση του κυκλοφορικού συστήματος και ως εκ τούτου σε καρδιακά προβλήματα. Γι’ αυτό είναι σώφρον τις ημέρες που ακολουθούν εκείνες …

Περισσότερα

Τι προσέχουμε στην προετοιμασία του Πασχαλινού τραπεζιού για να έχουμε την υγεία μας

Τι προσέχουμε στην προετοιμασία του Πασχαλινού τραπεζιού για να έχουμε την υγεία μας

Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr H προετοιμασία του γιορτινού Πασχαλινού γεύματος απαιτεί μεγάλη προσοχή, στην συντήρηση και στο μαγείρεμα των διαφορετικών πιάτων προκειμένου να αποφευχθούν περιπέτειες με την υγεία, των όσων τα φάνε. Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που καταγράφονται τις μέρες μετά την Ανάσταση είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές και φυσικά ακολουθεί η δυσπεψία.   Τα κρέατα συντηρούνται στο ψυγείο, σε θερμοκρασία κάτω …

Περισσότερα

Αγαπάτε το τυρί; Ένα τρικ για να αποφύγετε το φούσκωμα που προκαλεί

Αγαπάτε το τυρί; Ένα τρικ για να αποφύγετε το φούσκωμα που προκαλεί

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, όπως το τυρί και το γιαούρτι. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν έχετε δυσανεξία στο συγκεκριμένο σάκχαρο, μπορεί τα γαλακτοκομικά να σας προκαλούν φούσκωμα, στομαχόπονο ή κρίση διάρροιας. Αν αγαπάτε το τυρί και δεν θέλετε να στερηθείτε το πολύτιμο …

Περισσότερα

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στην υγεία του ανθρώπου

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στην υγεία του ανθρώπου

H εμφάνιση πληθώρας ασθενειών, όπως η αθηροσκλήρωση, ο καταρράκτης, ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι νευρολογικές παθήσεις, διάφορες ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος και διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις οφείλονται στην ανάπτυξη δραστικών ειδών οξυγόνου (reactive oxygen species, ROS) ως αποτέλεσμα του παθοφυσιολογικού τους μηχανισμού.   Αν και το οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας για …

Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας αν παίρνετε κορτιζόνη

Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας αν παίρνετε κορτιζόνη

Η κορτιζόνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, οι φλεγμονώδεις νόσοι του δέρματος και του εντέρου, οι αλλεργίες κλπ. Η μακροχρόνια λήψη κορτικοστεροειδών όμως σχετίζεται με παρενέργειες, πολλές από τις οποίες απαιτούν τροποποιήσεις στη διατροφή των ασθενών. Στις παρενέργειες περιλαμβάνονται η κατακράτηση …

Περισσότερα

Θα φάτε μπακαλιάρο σκορδαλιά; Το σκόρδο είναι φάρμακο για την καρδιά, την πίεση και ο μπακαλιάρος ιδιαίτερης διατροφικής αξίας

Θα φάτε μπακαλιάρο σκορδαλιά; Το σκόρδο είναι φάρμακο για την καρδιά, την πίεση και ο μπακαλιάρος ιδιαίτερης διατροφικής αξίας

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά. Η δεύτερη …

Περισσότερα

Ποια τα καλά και τα κακά του καφέ για την υγεία μας; Πόσο και πώς πρέπει να τον πίνουμε;

Ποια τα καλά και τα κακά του καφέ για την υγεία μας; Πόσο και πώς πρέπει να τον πίνουμε;

της Κικής Τσεκούρα, medlabnews.gr Ο καφές είναι ίσως η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στην παγκόσμια διατροφή Όταν αναφερόμαστε στην κατανάλωση καφέ, οι περισσότεροι την ταυτίζουμε με τη λήψη καφεΐνης. Όμως έχει βρεθεί ότι στον καφέ υπάρχουν γύρω στις χίλιες ουσίες και πολλές από αυτές τις ουσίες είναι οι υπεύθυνες για τις …

Περισσότερα

Μείωση της ζάχαρης από τη διατροφή μας συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας!

Μείωση της ζάχαρης από τη διατροφή μας συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας!

Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που δεν μπορούμε να αποφύγουμε πλέον καθώς βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα. Από το ψωμί, τους χυμούς του εμπορίου, τα μπισκότα, τα ντόνατς, τις πάστες, τις σοκολάτες, τις σάλτσες όπως η κέτσαπ και κάθε άλλο επεξεργασμένο τρόφιμο που συναντάμε στο εμπόριο μέχρι και τα …

Περισσότερα

Σέσκουλα ή λαχανίδες, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά κατάλληλα ακόμα για τον διαβήτη και την δυσκοιλιότητα

Σέσκουλα ή λαχανίδες, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά κατάλληλα ακόμα για τον διαβήτη και την δυσκοιλιότητα

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr Τα σέσκουλα (Beta vulgaris) συγγενεύουν με το κοκκινογούλι και στην πραγματικότητα είναι γογγύλια. Ανήκουν στην οικογένεια των χηνοποδίων (chenopodiaceae). Είναι λαχανικό με πλούσιο φύλλωμα και ιδιαίτερη γεύση. Με μεγάλα, γυαλιστερά, αρκετά σκληρά και γραμμωτά φύλλα, τα σέσκουλα έχουν μια στυφή γεύση. Υπάρχουν σε διάφορα χρώματα …

Περισσότερα

Τι να πιείτε αν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι

Τι να πιείτε αν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι

Οι στομαχικές διαταραχές μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα ενοχλητικές και να σας προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία. Γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε, όταν έχετε στομαχόπονο ή “ανακατεύεστε” στο στομάχι, για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Δείτε δύο βότανα που θα σας βοηθήσουν πολύ: Μέντα Το αιθέριο έλαιο του …

Περισσότερα

Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 9 εκατομμύρια γεύματα μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί στα σχολεία

Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 9 εκατομμύρια γεύματα μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί στα σχολεία

επιμέλεια Μαρία Χιόνη εκπαιδευτικός, μεταπτυχιακή φοιτήτρια φυσιολογίας Ιατρικής Αθηνών, medlabnews.gr Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Σχολικών Γευμάτων (International School Meals Day) στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία και σύντομα σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τους διοργανωτές της. Στόχος των σχετικών εκδηλώσεων είναι:     – Η ενημέρωση …

Περισσότερα

Λάθη διατροφής που μας παχαίνουν και κάνουν κακό στην υγεία μας

Λάθη διατροφής που μας παχαίνουν και κάνουν κακό στην υγεία μαςΛάθη διατροφής που μας παχαίνουν και κάνουν κακό στην υγεία μας

επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr Είναι γνωστό πως η διατροφή μας επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής μας. Όσο πιο γρήγοροι οι ρυθμοί, τόσο πιθανότερο θα είναι να μην προσέχουμε την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού μας. Για κάποιο λόγο το μυαλό μας αρνείται να συμβιβαστεί, να συμμορφωθεί και να …

Περισσότερα

Ποιοι δεν πρέπει να πίνουν καφέ

Ποιοι δεν πρέπει να πίνουν καφέ

Δεκάδες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο καφές παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, όταν βέβαια καταναλώνεται σε συγκεκριμένες ποσότητες και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή γάλα. Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ δεν συνιστάται για ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού. Αρχικά, η διεγερτική καφεΐνη καθιστά τον καφέ απαγορευτικό για άτομα που πάσχουν από …

Περισσότερα

Πότε πρέπει να διακόψετε τη νηστεία

Πότε πρέπει να διακόψετε τη νηστεία

Τα οφέλη από τη νηστεία της Σαρακοστής είναι πολλαπλά. Αποτελεί ευκαιρία για επιστροφή σε παραδοσιακές και ξεχασμένες συνταγές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τη συσσώρευση βλαπτικών ουσιών, όπως το ουρικό οξύ και η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (κακή χοληστερίνη). Ωστόσο, η παρατεταμένη αποχή από τις ζωικές τροφές στερεί από …

Περισσότερα

Πρόσθετα στα τρόφιμα συνδέονται με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα

Πρόσθετα στα τρόφιμα συνδέονται με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα

Πρόσθετα που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη βιομηχανία τροφίμων για την παραγωγή παγωτού, μαργαρίνης, μαγιονέζας, συσκευασμένου ψωμιού, αρτοποιημάτων και πολλών άλλων προϊόντων μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση μιας φλεγμονώδους πάθησης του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, αλλά και παθήσεων που συνδέονται με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές εστίασαν …

Περισσότερα