Οι άνθρωποι που καταναλώνουν δέκα μερίδες φρούτα και λαχανικά τη μέρα, δηλαδή 800 γρ. συνολικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολλά χρόνια. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Είναι ήδη γνωστό πως τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλουν με πολλούς τρόπους για μια καλύτερη υγεία, η νέα όμως μελέτη από τη Βρετανία αποκαλύπτει πως ο μαγικός αριθμός της μακροβιότητας είναι η κατανάλωση δέκα μερίδων τη μέρα και όχι πέντε όπως θεωρούσαμε μέχρι πρόσφατα.

Η μέση ποσότητα της μερίδας είναι τα 80 γρ. (περίπου μια μικρή μπανάνα ή ένα αχλάδι), οπότε μπορείτε να τρώτε περισσότερες από μία μερίδες κάθε φορά.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ntagkfin Being, σημείωσαν στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Επιδημιολογίας “International Journal of Epidemiology” πώς εάν η πλειοψηφία των ανθρώπων ακολουθούσε τον κανόνα των δέκα μερίδων, τότε θα είχαμε 7,8 εκατομμύρια λιγότερους πρόωρους θανάτους παγκοσμίως. 

Λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιά και καρκίνο
Η συγκεκριμένη μελέτη (μετα-ανάλυση 95 δημοσιευμένων μελετών που αφορά δύο εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά) δείχνει πως ακόμη και δύο ή τρεις μερίδες φρούτα και λαχανικά είναι ωφέλιμα για την υγεία, με βασικό όφελος τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιά ή από καρκίνο.
Ο κίνδυνος για καρκίνο μειώνεται κυρίως από τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα κίτρινα ή πορτοκαλί (π.χ. πιπεριές ή καρότα) και τα σταυρανθή (π.χ. κουνουπίδι, λάχανο και μπρόκολο).
Τα φρούτα και λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό είναι κυρίως τα μήλα, τα αχλάδια, τα εσπεριδοειδή, οι σαλάτες, το λάχανο και το μαρούλι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση 200 γρ. φρούτων και λαχανικών τη μέρα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 13% και τις πιθανότητες για καρκίνοκατά 4%, ενώ η κατανάλωση 800 γρ. μειώνει αντίστοιχα τον κίνδυνο κατά 28% και 13%.