Αν η άνοδος της θερμοκρασίας σας έχει βάλει ήδη σε σκέψεις για τα κιλά που ίσως πήρατε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπάρχουν καλά και άσχημα νέα. Τα άσχημα, όπως τονίζουν οι ειδικοί είναι πως αν δεν υιοθετήσουμε σε μόνιμη βάση υγιεινές συνήθειες, τόσο όσον αφορά τη διατροφή όσο και την άσκηση, τα διλήμματα σχετικά με το σώμα και το βάρος μα θα επανέρχονται.

Τα καλά νέα είναι όμως πως μικρές καθημερινές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στην υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής:

– Φάτε πρωινό μέσα στην πρώτη ώρα από τη στιγμή που ξυπνήσατε. Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και ενισχύει το μεταβολισμό του σώματος κατά 20% και περισσότερο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.

Μετράτε συχνά το βάρος σας.

– Ακολουθήστε κάποιο είδος άσκησης, μέτριας ή μη, για τουλάχιστον μια ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα. Παρόλα αυτά, καθημερινά πρέπει να υπάρχει σωματική δραστηριότητα, ακόμα και αν δεν είναι υπό μορφή γυμναστικής, αλλά εργασιών ακόμα και μέσα στο σπίτι –σκάλες, σκούπισμα, περπάτημα κλπ.

– Περιορίστε το χρόνο που περνάτε σε αδράνεια βλέποντας τηλεόραση, σε 10 ώρες την εβδομάδα. Αντί αυτού επιλέξτε δραστηριότητες που σας κάνουν πιο δραστήριους σωματικά.

– Βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε σωστό διατροφικό πρόγραμμα και πως δεν ξεφύγετε από αυτό.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ακόμα και το περπάτημα έως τη στάση του λεωφορείου ή το καθάρισμα του σπιτιού, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, αλλά κυρίως στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Παράλληλα, δραστηριότητες σαν το κούρεμα του γκαζόν ή ακόμα και το ψάρεμα, αποτελούν καλές μορφές άσκησης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων.

Όπως τονίζουν τέλος, σύντομα διαστήματα έντονης άσκησης, που διαρκούν λιγότερο από 10 λεπτά, μπορούν να προσφέρουν τα ίδια οφέλη για την υγεία όπως θα έκαναν και οι πολύωρες εξορμήσεις στα γυμναστήρια.