Καπέλο ή μάλλινος σκούφος, φαίνεται πως η κάλυψη του κεφαλιού είναι όντως σημαντική για να μην παγώνουμε στις χαμηλές θερμοκρασίες. Όμως δεν είναι το βασικότερο μέτρο προφύλαξης κατά του κρύου, όπως ίσως νομίζουμε, αν πιστέψουμε την κοινή πεποίθηση πως το 70% της θερμότητας του σώματός μας χάνεται από το γυμνό κεφάλι. Ο Andrew Maynard, καθηγητής επιστημών περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εξηγεί πως αυτό το στατιστικό δεν είναι ακριβές.

Η ποσότητα της θερμότητας του σώματος που χάνουμε εξαρτάται από το πόσο δέρμα μένει εκτεθειμένο στο κρύο, και όχι στο συγκεκριμένο τμήμα του σώματος. Καθώς το κεφάλι αποτελεί περίπου το 10% της συνολικής επιφάνειας του δέρματος, σύμφωνα με τον καθηγητή η απώλεια θερμότητας από το κεφάλι δεν μπορεί να ξεπερνά το 10%.

Μας ζεσταίνει πραγματικά το καπέλο το χειμώνα;
Η απάντηση εξαρτάται από τα υπόλοιπα ρούχα που φοράμε. Αν χορεύει κάποιος γυμνός στο χιόνι φορώντας ένα καπέλο, όπως εξηγεί ο Maynard στο παρακάτω βίντεο, το καπέλο δεν κάνει μεγάλη διαφορά! Αν όμως είστε καλά ντυμένοι και δεν φοράτε καπέλο; Τότε αυτό σημαίνει πως το 90% του σώματός σας δεν χάνει ιδιαίτερη θερμότητα – το κεφάλι σας όμως είναι το σημείο από το οποίο θα δραπετεύσει ένα μέρος της θερμότητάς σας με αποτέλεσμα να κρυώνετε περισσότερο. Και προφανώς, το καπέλο είναι πιο απαραίτητο τις κρύες μέρες στους άντρες με λίγα ή καθόλου μαλλιά αφού στις γυναίκες τα πλούσια μαλλιά λειτουργούν ως μια επιπλέον προστασία.

Ωστόσο, όπως το θέτει ο καθηγητής: Τι συμβαίνει αν κάποιος χορεύει γυμνός στο χιόνι αλλά φοράει καπέλο; Τον προστατεύει το καπέλο; Η απάντηση του καθηγητή Andrew Maynard στο παρακάτω βιντεάκι!