Οι γιορτές είναι συνήθως περίοδος χαράς και οικογενειακών συγκεντρώσεων αλλά μπορεί να είναι παράλληλα μια περίοδος με μεγάλο άγχος και πολλές απαιτήσεις, κούραση, σωματική και ψυχολογική, που μπορεί όλα να επιβαρύνουν τη διανοητική σας υγεία.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να μη συμβεί αυτό;

1. Αποφασίστε ποιες χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες και παραδόσεις είναι πιο σημαντικές για σας. Συμμετέχετε μόνο σε εκείνες που σημαίνουν κάτι για εσάς και μειώστε τις δραστηριότητες που σας προκαλούν απλά άγχος ή κούραση χωρίς συναισθηματικό αντίκρισμα.

2. Τα Χριστούγεννα ξοδεύουμε συχνά περισσότερα χρήματα απ’ όσα είχαμε υπολογίσει και μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι μας. Προσπαθήστε να οργανώσετε τα οικονομικά σας και να είστε συνεπείς με τον προϋπολογισμό σας ώστε να μην αγχωθείτε –τώρα ή αργότερα- για τα χρήματα.

3. Φροντίστε τον εαυτό σας. Τρώτε σωστά, κοιμηθείτε αρκετά και βγείτε για λίγο περπάτημα στον καθαρό αέρα κάθε φορά που μπορείτε. Απολαύστε με μέτρο τα γιορτινά εδέσματα, περιορίστε τα πολλά λιπαρά και τα γλυκά και δώστε έμφαση στις σαλάτες και τα φρέσκα φρούτα. Υγιής οργανισμός σημαίνει και καλύτερη διάθεση!

4. Αναγνωρίστε τα σημάδια του άγχους και χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης όταν νιώθετε πως αρχίζετε να εκνευρίζεστε ή να αναστατώνεστε: πάρετε μερικές βαθιές ανάσες, βγείτε για περπάτημα ή κάνετε ένα διάλειμμα από τη συντροφιά.

5. Προσπαθήστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από την οικογένεια και τους φίλους σας. Απλά επειδή είναι Χριστούγεννα αυτό δεν σημαίνει πως θα αλλάξουν η συμπεριφορά και η στάση των συγγενών και των φίλων. Αποδεχτείτε αυτή την πραγματικότητα και προσπαθήστε να είστε ψύχραιμοι και μην αφήσετε τίποτε να σας χαλάσει τη γιορτινή διάθεση.

6. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Αυτός ο χρόνος δεν χρειάζεται να κοστίζει κάτι και μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως να βγείτε για ένα βραδινό περπάτημα στις στολισμένες βιτρίνες, στο πάρκο της γειτονιάς σας ή να ξαπλώσετε στον καναπέ και να διαβάσετε ένα βιβλίο. Όσο πολυάσχολοι κι αν είστε αυτές τις μέρες, θυμηθείτε πως είναι σημαντικό να βρείτε χρόνο και για εσάς.

7. Μην αναλάβετε μόνοι σας όλες τις γιορτινές υποχρεώσεις. Πείτε το ανοιχτά ότι χρειάζεστε βοήθεια και να θυμάστε ότι και το “όχι” είναι μια πιθανή απάντηση.

8. Αν νιώθετε πως η διάθεσή σας είναι πολύ πεσμένη και νιώθετε υπερβολικό άγχος, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Οι γιορτές είναι μια δύσκολη συναισθηματικά περίοδος για πολλούς ανθρώπους.