Home / Διατροφή / Τροφές / Ήρθε η ώρα να φάμε σύκα!
Ήρθε η ώρα να φάμε σύκα!

Ήρθε η ώρα να φάμε σύκα!

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας του σύκου! Αν ακόμη δεν έχετε προσθέσει τα φρέσκα σύκα στη διατροφή σας, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε, καθώς πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, πολύ θρεπτικό και νόστιμο.

Τα σύκα περιέχουν φυσικά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερες ποσότητες. Από αυτά ξεχωρίζουν τα αντιoξειδωτικά συστατικά, τη βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες. Τέλος, ο σίδηρος, ο φώσφορος και το φυλλικό οξύ μπορούν να προσληφθούν από τα σύκα σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα σύκα περιέχουν λίγο περισσότερα σάκχαρα και κατ΄ επέκταση ενέργεια (σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η συγκριτικά μικρότερη περιεκτικότητά τους σε νερό), ωστόσο οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλότερη απορρόφηση των σακχάρων τους.Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα σύκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, γι’ αυτό και συχνά συστήνονται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Τρεις λόγοι για να σταματήσουμε σε μια συκιά

  1. Αποτελούν καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι όχι μόνο δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, αλλά καταναλώνουν υψηλές ποσότητες νατρίου, όπως το αλάτι το οποίο προστίθεται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα καλίου. Η χαμηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, ειδικά όταν συνδυάζεται με υψηλή πρόσληψη νατρίου, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.
  2. Είναι πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες των τροφίμων έχουν θετική επίδραση στη διαχείριση του βάρους. Αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού λόγω του όγκου τους, ενώ παράλληλα λόγω της χαμηλής θερμιδικής πυκνότητάς τους οδηγούν σε μείωση της προσλαμβανόμενης ενέργειας. Επιπλέον οι φυτικές ίνες προάγουν την κινητικότητα του έντερου με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  3. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο το οποίο απαιτείται για την συντήρηση των υγειών οστών. Το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο βοηθούν στην καλή οστική πυκνότητα, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας. Τα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή με σοβαρή δυσανεξία λακτόζης.

Αυτό το ξέρατε;
Τα σύκα αποτελούν ένα φυσικό… αφροδισιακό, αφού επιδρούν στο ορμονικό σύστημα και απελευθερώνουν τη διάθεση για σεξ.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Τυρί: να το φάω ή μήπως όχι;

Τυρί: να το φάω ή μήπως όχι;

Το τυρί αποτελεί σημαντικότατη πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για …