Home / Διατροφή / Η σοκολάτα κάνει καλό (και) στην καρδιά!
Η σοκολάτα κάνει καλό (και) στην καρδιά!

Η σοκολάτα κάνει καλό (και) στην καρδιά!

Νέα έρευνα που ανακοινώθηκε τονίζει τα αρχικά συμπεράσματα πως η κατανάλωση σοκολάτας σε μέτριες ποσότητες μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Επιστήμονες στη Βρετανία ανέλυσαν τα στοιχεία από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν σχεδόν 21.000 άνθρωποι σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και κατόπιν τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της λειτουργίας της καρδιάς τους για σχεδόν 11 χρόνια. Η μέση ημερήσια κατανάλωση σοκολάτας ήταν επτά γραμμάρια, με διακύμανση από μηδέν μέχρι 100 γραμμάρια.

Οι συμμετέχοντες που ανήκαν στην ομάδα εκείνων που έτρωγαν την περισσότερη σοκολάτα τη μέρα είχαν έως και 12% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθειες και 23% λιγότερες να υποφέρουν από εγκεφαλικό συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που έτρωγαν καθόλου ή λιγότερη σοκολάτα, βρήκαν οι ερευνητές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιθεώρηση Heart, επισήμανε πως οι περισσότεροι συμμετέχοντες έτρωγαν σοκολάτα γάλακτος και όχι μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι γνωστό πως περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό προστατευτικών μορίων, που ονομάζονται φλαβονοειδή. “Αυτό μπορεί να υποδεικνύει πως δεν είναι μόνο τα φλαβονοειδή αλλά και άλλα συστατικά, που πιθανώς σχετίζονται με το γάλα, όπως το ασβέστιο και τα λιπαρά οξέα, που μπορεί να προσφέρουν μια εξήγηση για τη σχέση που παρατηρήθηκε”.

Παρότι τα νέα είναι ευχάριστα για τους λάτρεις της σοκολάτας, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Phyo Myint από το Πανεπιστήμιο του Αμπερτίν στη Σκωτία, παραδέχτηκε πως η έρευνά τους είχε περιορισμούς. Η μελέτη ήταν παρατήρησης, που σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να επιδείξει αιτία και αποτέλεσμα, οπότε ο συσχετισμός μπορεί να είναι συμπτωματικός.

Άλλο ερωτηματικό ήταν να βρεθεί η “αντίθετη αιτιότητα”: οι συμμετέχοντες που ήξεραν πως είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα μπορεί να ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή και να έτρωγαν λιγότερη σοκολάτα. Παρόλα αυτά, η επιστημονική ομάδα έκανε μια επανεξέταση άλλων δημοσιευμένων μελετών, που κάλυπταν συνολικά πάνω από 130.000 ανθρώπους, και οι επιστήμονες είπαν πως βρήκαν έναν παρόμοιο ωφέλιμο συσχετίσουμε την κανονική κατανάλωση σοκολάτας. “Τα αθροιστικά στοιχεία υποδεικνύουν πως η μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Και για να το πούμε πιο αντικειμενικά, δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία που να λένε πως οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό ρίσκο θα πρέπει να αποφεύγουν τη σοκολάτα“.

Παρόλα αυτά, αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως η μεγάλη κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει το βάρος, και το αυξημένο βάρος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο και καρδιαγγειακά νοσήματα. Άρα, η αναφορά στις μέτριες ποσότητες θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη!

Διαβάστε επίσης

Η καρδιά επιβαρύνεται ακόμα και από τα χαμηλά επίπεδα ρύπανσης

Η καρδιά επιβαρύνεται ακόμα και από τα χαμηλά επίπεδα ρύπανσης

Η συχνή έκθεση των ανθρώπων ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να προκαλέσει …