Home / Διατροφή / Γιατί πρέπει να τρώμε υδατάνθρακες;
Γιατί πρέπει να τρώμε υδατάνθρακες;

Γιατί πρέπει να τρώμε υδατάνθρακες;

Οι υδατάνθρακες είναι η τροφή που μας παρέχει ενέργεια και είναι βασικά ζάχαρη! Είναι το βασικό καύσιμο του σώματος, το οποίο ο οργανισμός διασπά σε γλυκόζη και μεταφέρεται μέσω του κυκλοφορικού στα διάφορα μέρη του σώματος. Μέσω του μεταβολισμού των κυττάρων, η γλυκόζη καίγεται να για να δημιουργήσει αυτό που χρειαζόμαστε για να ξυπνάμε κάθε μέρα και να πηγαίνουμε στη δουλειά και να κάνουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες: ενέργεια.

Γιατί χρειαζόμαστε τους υδατάνθρακες
Βασική πηγή ενέργειας. Το σώμα μας δουλεύει με υδατάνθρακες, το βασικό καύσιμο που απαιτείται για τις σωματικές δραστηριότητες και τις κυτταρικές λειτουργίες. Κάθε γραμμάριο υδατάνθρακα παράγει 4 θερμίδες ανθρώπινης ενέργειας. (Ή αλλιώς, κάθε γραμμάριο μας δίνει 4 θερμίδες.)
Ρυθμίζει το μεταβολισμό της πρωτεΐνης και των λιπαρών. Εάν υπάρχουν αρκετοί υδατάνθρακες στον οργανισμό, η πρωτεΐνη μπορεί να κάνει τη δουλειά για την οποία προορίζεται –το χτίσιμο και την επανόρθωση των ιστών- αντί να παράσχει ενέργεια. Αντίστοιχα, οι υδατάνθρακες εξασφαλίζουν τη φυσιολογική μετατροπή του λίπους σε ενέργεια κι αυτό είναι καλό για τον οργανισμό, αφού όταν διασπώνται γρήγορα μεγάλες ποσότητες λίπους αποσταθεροποιείται η φυσιολογική ισορροπία οξέων στο σώμα.
Καύσιμα για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο εγκέφαλος, η βάση του κεντρικού νευρικού συστήματος, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερή παροχή γλυκόζης από το αίμα. Εάν δεν υπάρχει αρκετό σάκχαρο στο αίμα, η συνέπεια είναι μια νωθρότητα ενώ, στη χειρότερη περίπτωση, εγκεφαλικές βλάβες όταν η γλυκόζη φτάσει σε αφύσικα χαμηλό επίπεδο για πολλή ώρα.

Θέλετε γρήγορη ενέργεια ή με μεγάλη διάρκεια;
Οι υδατάνθρακες χωρίζονται στους μονοσακχαρίτες, τους δισακχαρίτες και τους πολυσακχαρίτες. Επειδή οι μονοσακχαρίτες και οι δισακχαρίτες είναι πιο απλά μόρια, ονομάζονται επίσης απλοί υδατάνθρακες. Αυτοί απορροφώνται από τα έντερα και μπαίνουν κατευθείαν στο κυκλοφορικό, παρέχοντας άμεση ενέργεια στο σώμα.
Οι πολυσακχαρίτες, γνωστοί ως σύνθετοι υδατάνθρακες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την πέψη τους. Αυτό σημαίνει πως, σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες, δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα σας και παρέχουν ενέργεια η οποία απελευθερώνεται αργά στο σώμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Η εκπληκτική αλλαγή που θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως υδατάνθρακες μετά τις 2:30 μ.μ.

Η εκπληκτική αλλαγή που θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως υδατάνθρακες μετά τις 2:30 μ.μ.

Το να χάσεις βάρος είναι μια περίπλοκη εξίσωση. Οταν ο τρόπος ζωής σου περιλαμβάνει ατέλειωτες …