Home / Υγεία / Καρδιά / Μήπως έχετε αυξημένες πιθανότητες για έμφραγμα;
Μήπως έχετε αυξημένες πιθανότητες για έμφραγμα;

Μήπως έχετε αυξημένες πιθανότητες για έμφραγμα;

Η καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα συμβαίνει όταν παρεμποδίζεται η ροή του αίματος στο μυ της καρδιάς. Συνήθως αυτό προκαλείται από συγκέντρωση χοληστερόλης, λίπους και άλλων ουσιών που σχηματίζουν μία πλάκα στις αρτηρίες που οξυγονώνουν την καρδιά, τις στεφανιαίες αρτηρίες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που θέτουν κάποιον στην ομάδα υψηλού κινδύνου για έμφραγμα;

Η ηλικία
Οι άντρες πάνω των 45 και οι γυναίκες πάνω των 55 ετών κινδυνεύουν περισσότερο συγκριτικά με τους νεότερους ανθρώπους. Πάνω από το 83% αυτών που παθαίνουν καρδιακή προσβολή είναι 65 ετών ή μεγαλύτεροι.

Διαβήτης 
Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας, επιτρέπει στον οργανισμό να χρησιμοποιεί γλυκόζη, η οποία είναι μια μορφή σακχάρων. Εάν έχετε διαβήτη ή δεν παράγετε αρκετή ινσουλίνη –ή αν δεν ανταποκρίνεται κατάλληλα ο οργανισμός σας στην ινσουλίνη- έχετε αυξημένες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή. Γενικά, ο διαβήτης, ειδικά αν δεν τον ελέγχετε, αυξάνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οικογενειακό ιστορικό
Εάν οι γονείς, αδέρφια ή παππούδες έχουν πάθει καρδιακή προσβολή πριν την ηλικία των 55 ετών για τους άντρες και 65 για τις γυναίκες, πιθανόν να έχετε αυξημένο κίνδυνο.

Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η υπέρταση γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια. Μπορείτε να ελέγξετε την πίεσή σας ακολουθώντας μια πιο υγιεινή διατροφή, με άσκηση και διατηρώντας το βάρος σας στα φυσιολογικά επίπεδα.

Υψηλή χοληστερόλη 
Ο κίνδυνος για έμφραγμα αυξάνεται όταν η αναλογία της ολικής προς την καλήχοληστερόλη είναι μεγαλύτερη από 5 προς 1. Τα ιδανικά επίπεδα της ολικής χοληστερόλης είναι κάτω από 200 mg/dL με την καλή χοληστερόλη πάνω από 60 mg/dL.

Διατροφή με πολλά λιπαρά
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό για την καρδιά, World Heart Federation, εκτιμάται πως μια διατροφή με πολλά λιπαρά είναι η αιτία για περίπου το 11% των περιστατικών εγκεφαλικών και 31% στεφανιαίας νόσου παγκοσμίως.
Παχυσαρκία, κάπνισμα και απουσία φυσικής άσκησης είναι τρεις ακόμη παράγοντες που είναι πολύ γνωστό πως αυξάνουν σημαντικά –κυρίως εάν συνδυάζονται- τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Πώς συνδέονται διαζύγιο και φτώχεια με το έμφραγμα

Πώς συνδέονται διαζύγιο και φτώχεια με το έμφραγμα

Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν δεύτερο έμφραγμα είναι όσοι έχουν ήδη πάθει το πρώτο και έχουν …