Οι πολυφαινόλες έχουν αναγνωριστεί για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και καθώς είναι τα πλέον διαδεδομένα συστατικά στη δίαιτά μας με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι βιολογικές δράσεις τους έχουν διερευνηθεί από πολλούς ερευνητές.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές πολυφαινολών. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και σπόρους, βότανα, προϊόντα κακάο (π.χ. μαύρη σοκολάτα), προϊόντα ολικής άλεσης, τσάι και καφέ, κόκκινο κρασί. Ο

Πολλά από τα στοιχεία που υποστηρίζουν την προστατευτική δράση των πολυφαινολών ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, προέρχονται από in vitro μελέτες σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων και από μελέτες σε ζώα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποδειχθεί η βιολογική τους συνάφεια και πώς αυτές επιδρούν στην υγεία του ανθρώπου.

Πιστεύεται ότι οι πολυφαινόλες ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση μέσω διάφορων οδών. Μπορεί να βελτιώνουν τη λειτουργικότητα του έσω χιτώνα των αιμοφόρων αγγείων, να αναστέλλουν την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων (προλαμβάνοντας θρόμβους στις αρτηρίες) και να επηρεάζουν με θετικό τρόπο τα λιπίδια του αίματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μέχρι σήμερα τα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους είναι πιο περιορισμένα, για αυτό είναι δύσκολο να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Επίσης, πολλές από τις μελέτες που διερευνούν την επίδραση των πολυφαινολών σε παραμέτρους της υγείας χρησιμοποιούν τρόφιμα πλούσιες σε πολυφαινόλες παρά απομονωμένες πολυφαινόλες. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να αποδοθούν οι όποιες επιδράσεις βρέθηκαν ειδικά στις πολυφαινόλες, καθώς μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων συστατικών των τροφίμων.

 

 

 

 

Πηγή: EUFIC