Home / Υγεία / Συμβουλές / Κάνετε σάουνα για να ζήσετε περισσότερο – και καλύτερα
Κάνετε σάουνα για να ζήσετε περισσότερο – και καλύτερα

Κάνετε σάουνα για να ζήσετε περισσότερο – και καλύτερα

Δημοφιλής στους βόρειους λαούς, η συνήθεια της σάουνας φαίνεται πως έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία απ’ όσα γνωρίζαμε. Κι αν για εμάς η σάουνα δεν είναι τόσο διαδεδομένη, ή την έχουμε συνδυάσει με την αποτοξίνωση, φινλανδική έρευνα που διήρκεσε πολλά χρόνια υποστηρίζει πως κάνοντας τακτικά κάποιος σάουνα μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αλλά βελτιώνεται συνολικότερα η υγεία του.

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση “JAMA Internal Medicine” και μελέτησε στοιχεία για 2.315 άντρες από 42-60 ετών επί 21 χρόνια. Οι συμμετέχοντες έκαναν σάουνα από δύο έως 90 λεπτά κάθε φορά σε θερμοκρασία που κυμαινόταν από 40 έως 100 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές της μελέτης, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Γιάρι Λαουκάνεν του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, αναφέρουν πως η έρευνά τους επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες και δείχνει ότι όταν κάποιος κάνει τακτικά σάουνα, κινδυνεύει λιγότερο από θανατηφόρο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά και από πρόωρο θάνατο εξαιτίας άλλης αιτίας. Μάλιστα, όσο πιο τακτικά κάνει κανείς σάουνα, τόσο μικραίνει ο κίνδυνος.

Εκτός από τη συχνότητα της σάουνας, θετικά συμβάλει και ο χρόνος που μένει ο καθένας στη σάουνα κάθε φορά. Έτσι, σε σχέση με όσους έμεναν λιγότερα από 11 λεπτά στη σάουνα, όσοι κάθονταν 11 έως 19 λεπτά, είχαν 7% μικρότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, ενώ αν κανείς άντεχε για πάνω από 19 λεπτά, τότε ο κίνδυνος μειωνόταν πολύ περισσότερο (κατά 52%).

Παρά τα θετικά συμπεράσματα, οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν το λόγο που συμβαίνει αυτό. Όπως εικάζουν, η θετική έκβαση για την υγεία θα μπορούσε να σχετίζεται με τη γενική σωματική και ψυχική ευεξία που προσφέρει η χαλάρωση, σε συνδυασμό με ιατρικούς λόγους.

Η μελέτη που έγινε στη Φινλανδία περιορίστηκε στα εκεί είδη σάουνας, που γίνεται χωρίς υδρατμούς σε ξηρή ατμόσφαιρα, έτσι δεν προκύπτει από την έρευνα αν τα οφέλη που αναφέρονται θα αντιστοιχούσαν και στα υπόλοιπα είδη σάουνας και το χαμάμ.

Προσοχή όμως: Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όσοι παθαίνουν εύκολα αφυδάτωση ή έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να ζαλιστούν ή και να λιποθυμήσουν σε μια καυτή σάουνα, ενώ δεν ενδείκνυται η κατανάλωση αλκοόλ πριν μπει κανείς σε αυτήν. Αντίθετα, η σάουνα κάνει καλό σε όσους έχουν υπέρταση, επειδή ρίχνει την πίεση, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες.

Εάν έχετε κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας, πριν αποφασίσετε να κάνετε σάουνα (ή χαμάμ) συζητήστε το πρώτα με το γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης

Από ποια ασθένεια προλαμβάνει η σάουνα

Από ποια ασθένεια προλαμβάνει η σάουνα

Η σάουνα είναι ένα είδος θερμού λουτρού, στη διάρκεια του οποίου το σώμα εκτίθεται σε …