Το τραπέζι των γιορτών αποτελεί έτσι κι αλλιώς “διατροφική βόμβα”. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε αυξημένη χοληστερίνη ή πρόβλημα με την καρδιά μας και πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας, ακόμη και την περίοδο των Χριστουγέννων;

Ποια τρόφιμα να επιλέξουμε και ποια να αποφύγουμε;

Όπως επισημαίνουν  οι ειδικοί, είναι ωφέλιμο να καταναλώνουμε:
– Τροφές πλούσιες σε Ω-3 και αντιοξειδωτικά, όπως σολομός, σαρδέλα, ξηροί, καρποί, πράσινο τσάι.

– Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγή μετάλλων και φυτικών ινών που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλη. Προτιμήστε την κατανάλωση ωμών κυρίως λαχανικών και φρούτων με τη φλούδα τους. Επίσης, λαχανικά και φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι το καλαμπόκι, το αβοκάντο, τα φασόλια, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα σμέουρα, τα αχλάδια, η αγκινάρα, το μπρόκολο, τα μπιζέλια και τα μήλα.

– Λίγο κόκκινο κρασί. Η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

– Άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, και περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και των τηγανητών.

– Καταναλώστε επίσης καθημερινά γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι ή γάλα με χαμηλά λιπαρά
Αντίθετα να αποφύγουμε:
– Τα λιπαρά τρόφιμα, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν κορεσμένα λίπη. Μειώστε στο ελάχιστο τρόφιμα όπως το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το πλήρες γάλα, τα τυριά με υψηλά λιπαρά, τα αλλαντικά και το κόκκινο κρέας.

– Τα γλυκά και τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη. Η ζάχαρη μετατρέπεται σε λίπος και τριγλυκερίδια, συμβάλλοντας στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Και μερικές επιπλέον συμβουλές:
– Προτιμήστε μελομακάρονα αντί για κουραμπιέδες και γλυκά με κρέμες ή σοκολάτα
– Έχετε πάντα αρκετή σαλάτα στο πιάτο σας
– Μην βάζετε πρόσθετο αλάτι στο πιάτο σας

Τέλος, προσπαθήστε όσο είναι δυνατό να φάτε με μέτρο, χωρίς όμως να στερηθείτε και να μην φορτώσετε το στομάχι σας.