Home / Υγεία / Συμβουλές / 5 αλήθειες και μύθοι για τη βότκα
5 αλήθειες και μύθοι για τη βότκα

5 αλήθειες και μύθοι για τη βότκα

Η βότκα είναι από τα αγαπημένα μας ποτά, straight ή σε κοκτέιλ. Παρά τη δημοφιλία της όμως, είναι ένα παρεξηγημένο ποτό. Διαβάστε τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις και μύθους για το αγαπημένο ποτό των Ρώσων και όχι μόνο.

Η βότκα είναι βότκα απ’ όποια χώρα κι αν προέρχεται
Λάθος. Οι παραδοσιακές βότκες, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, είναι πολύ πιο “επιθετικές”, δυνατές και βαριές. Η βότκα δυτικής παραγωγής, όπως π.χ. η Σουηδική, είναι πιο απαλή, πιο “εύκολη” να την πιούμε.

Περισσότερη απόσταξη σημαίνει καλύτερη ποιότητα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό δεν ισχύει. Ένας βασικός λόγος είναι πως για κάθε εταιρία το τι σημαίνει μονή ή διπλή απόσταξη μπορεί να είναι διαφορετικό ενώ κάθε αποστακτήριο είναι επίσης διαφορετικό. Και αν η βότκα υποστεί πολλή απόσταση, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει όλο το άρωμα, τη γεύση και το χαρακτήρα των βασικών συστατικών της αφήνοντας πίσω μόνο το καθαρό αλκοόλ.

Δεν χρειάζεται μια πανάκριβη βότκα για τα κοκτέιλ
Όταν αναμιγνύεται η βότκα με άλλα ποτά, η γεύση της ουσιαστικά δεν διακρίνεται. Αν όμως το παρακάνετε, θα το καταλάβετε την επόμενη μέρα. Είπαμε όχι πανάκριβη, αλλά σίγουρα όταν πρόκειται για αλκοολούχα ποτά μην κάνετε οικονομία γιατί τη διαφορά θα την πληρώσει ο οργανισμός σας.

Αλήθεια ή μύθος: Η βότκα φτιάχνεται από πατάτες
Παρότι υπάρχει βότκα που φτιάχνεται από πατάτες, όπως η σουηδική Karlsson’s Gold Vodka, στην πραγματικότητα μπορεί να παραχθεί από διάφορα είδη τροφίμων και λαχανικών. (Υπάρχει η γαλλική Ciroc που είναι από απόσταγμα σταφυλιού αλλά υπάρχει και μία βότκα που παράγεται από γάλα!) Ωστόσο τα περισσότερα είδη βότκας φτιάχνονται από καλαμπόκι, σιτάρι ή άλλα σιτηρά.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr