Home / Υγεία / Συμβουλές / Παθαίνουν οι χορτοφάγοι κατάθλιψη;
Παθαίνουν οι χορτοφάγοι κατάθλιψη;

Παθαίνουν οι χορτοφάγοι κατάθλιψη;

Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την επιστήμη πίσω από τη χορτοφαγική ή την αυστηρά χορτοφαγική διατροφή (vegan), καθώς όσοι την ακολουθούν ορκίζονται στα οφέλη της για την υγεία και την εμφάνισή τους. Νέες μελέτες όμως φέρνουν στο φως ορισμένα μειονεκτήματά της: Κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές.

Στις ΗΠΑ, οι χορτοφάγοι είναι περίπου 8 εκατομμύρια και ακολουθούν μία διατροφή πιο “ηθική”, πιο φιλική με το περιβάλλον, τον πλανήτη και το σώμα τους. Ή αυτό πιστεύουν. Γιατί έρχονται επιστήμονες και έρευνες με στοιχεία που αλλάζουν κάποια από τα δεδομένα.

Οι υπέρμαχοι της χορτοφαγίας
Καθημερινά προκύπτουν μελέτες που δείχνουν πως η χορτοφαγική διατροφή είναι το μυστικό για τα πάντα, από την απώλεια βάρους μέχρι την πρόληψη του καρκίνου. Μία ομάδα ερευνητών στην Καλιφόρνια, μάλιστα, βρήκε στοιχεία πως ο αποκλεισμός του κρέατος από τη διατροφή μας μπορεί να αυξήσει έως και κατά τρία χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης.

χορτοφαγία 2 9/12/15

Η άλλη πλευρά
Μία περσινή Αυστραλιανή έρευνα, ωστόσο, εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα αποκαλύπτοντας πως οι χορτοφάγοι αναφέρουν πως βλέπουν με λιγότερη αισιοδοξία το μέλλον τους συγκριτικά με τους ανθρώπους που τρώνε κρέας. Επιπλέον, είναι κατά 18% πιο πιθανό να αναφέρουν κατάθλιψη και 28% πιθανότερο να υποφέρουν από κρίσεις πανικού και άγχος. Άλλη, γερμανική αυτή τη φορά, μελέτη, υποστηρίζει τα ευρήματα των Αυστραλών βρίσκοντας πως οι χορτοφάγοι ήταν κατά 15% πιο επιρρεπείς σε καταθλιπτικές καταστάσεις και με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών άγχους.

Ακόμη όμως και οι ειδικοί, βλέπουν σε αυτές τις έρευνες ένα ερώτημα τύπου “η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα”! “Δεν γνωρίζουμε εάν είναι η χορτοφαγική διατροφή που προκαλεί κατάθλιψη και άγχος ή αν οι άνθρωποι που έχουν προδιάθεση σε αυτές τις διανοητικές καταστάσεις στρέφονται προς τη χορτοφαγία”, εξηγεί η ψυχίατρος Emily Deans, M.D., που μελετά τη σχέση ανάμεσα στο φαγητό και την ψυχική διάθεση.

Το πιθανότερο, λέει η Deans, είναι πως υπάρχει κάποια αλήθεια και στις δύο θεωρίες. Οι άνθρωποι με τάσεις άγχους, μανίες ή νευρωτικές διαταραχές έχουν συχνά πιο έντονη ανάγκη να ελέγχουν το περιεχόμενο του πιάτου τους (σε μία μελέτη, οι χορτοφάγοι έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διατροφική διαταραχή συγκριτικά με όσους τρώνε κρέας).

Ο ρόλος του κρέατος στην ανάπτυξη του εγκεφάλου 
“Το φαγητό είναι ένας βασικός παράγοντας της διανοητικής υγείας” αναφέρει ο Drew Ramsey, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
“Δεν μπορείς να κάνεις μια δραστική αλλαγή στη διατροφή σου και να περιμένεις πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη διάθεσή σου”. Ας μην ξεχνάμε πως οι πρωτόγονοι άνθρωποι είχαν το κρέας σαν βασική διατροφή τους, και το “καύσιμο” αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη της παρεγκεφαλίδας τους.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Το κολύμπι φέρνει υγεία. Η κολύμβηση κάνει καλό στην καρδιά, στους πνεύμονες, στους μυς, μειώνει το άγχος, δροσίζει

Το κολύμπι φέρνει υγεία. Η κολύμβηση κάνει καλό στην καρδιά, στους πνεύμονες, στους μυς, μειώνει το άγχος, δροσίζει

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Η κολύμβηση είναι μια ευεργετική άσκηση. Είναι ένα άθλημα ζωής που …