Η αύξηση των τριγλυκεριδίων αποτελεί ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα. Δεν συνοδεύεται από την παρουσία συμπτωμάτων με αποτέλεσμα η αύξηση τους να διαπιστώνεται τυχαία κατά την διάρκεια κοινού εργαστηριακού ελέγχου. Οι σημαντικότερες αιτίες της αύξησης των τριγλυκεριδίων είναι οι:

  1. Κληρονομικοί παράγοντες και νοσήματα
  2. Διαβήτης
  3. Χρόνιος αλκοολισμός
  4. Παχυσαρκία
  5. Νεφρική ανεπάρκεια
  6. Παρενέργειες φαρμάκων
  7. Κακή διατροφή

Για τους περισσότερους ανθρώπους η μεμονωμένη, ήπια, αύξηση των τριγλυκεριδίων δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο. Ωστόσο, όταν η αύξηση των τριγλυκεριδίων είναι μεγάλη, δύναται να προκαλέσει παγκρεατίτιδα, μια επικίνδυνη νόσο του παγκρέατος, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του οργάνου. Σε ευαίσθητους οργανισμούς η τριγλυκεριδιακή αύξηση, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (π.χ αύξηση σακχάρου, κάπνισμα) συντελεί στην εμφάνιση και εκδηλώσεων στυτικής δυσλειτουργίας, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, ανευρυσμάτων και αγγειακής άνοιας.

Η αύξηση των τριγλυκεριδίων σε άτομα τα οποία πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με αυξημένη επίπτωση καρδιοεγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και πρόωρων θανάτων, ενώ χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών προβλημάτων, στα οποία διαπιστώνονται τρεις ή περισσότερες από τις ακόλουθες διαταραχές.

  1. Kακοήθη κατανομή υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα, τον θώρακα και τα άκρα.
  2. Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων του αίματος.
  3. Παθολογικά χαμηλά επίπεδα “καλής χοληστερίνης” HDL.
  4. Οριακά φυσιολογική αρτηριακή πίεση του αίματος.
  5. Οριακά φυσιολογικό επίπεδο γλυκόζης αίματος νηστείας (σάκχαρο).

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Φυσιολογικά επίπεδα: < 150 mg/dL
Οριακά υψηλά επίπεδα: 200 – 499 mg/dl
Πολύ υψηλά επίπεδα: > 500 mg/dL

Πως θα τα μειώσω

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, και σε αυτή την περίπτωση όλα ξεκινούν από τη διατροφή. Μεγάλη σημασία παίζει το λίπος που καταναλώνουμε. Τα κεκορεσμένα λίπη (κρέας με λίπος, αλλαντικά, λιπαρό τυρί, παχύ γάλα, βούτυρο) θα πρέπει να αποφεύγονται ή έστω να μειωθούν σημαντικά, ενώ θα πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας και τα trans-λιπαρά που βρίσκονται σε τυποποιημένα τρόφιμα (κέικ, μπισκότα, έτοιμο φαγητό).

Αντιθέτως, πολύ ωφέλιμες είναι οι φυτικές ίνες: χόρτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, πιτυρούχα σκευάσματα, ξηροί καρποί και φρούτα θα πρέπει να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του καθημερινού μας διαιτολογίου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην κατανάλωση αλκοόλ (περιορίστε την σε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα)

Έρευνες έχουν δείξει ότι σταδιακή απώλεια 10 κιλών ελαττώνει τα τριγλυκερίδια κατά 30%, τη χοληστερίνη κατά 10%. Εκτός από τη μείωση των λιπαρών πολύ βοηθάει ο περιορισμός των υδατανθράκων ιδίως αυτών που απορροφώνται γρήγορα όπως η ζάχαρη, το μέλι, τα γλυκά, τα αναψυκτικά. Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο ρύζι, τα μακαρόνια, στις πατάτες και τα όσπρια επιτρέπονται με μέτρο. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε Ω3-λιπαρά όλες (λιπαρά ψάρια) ελαττώνουν σημαντικά τα τριγλυκερίδια.