Πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα δυσάρεστης αναπνοής. Μια συνηθισμένη αιτία γι’ αυτό είναι η λήψη φαρμάκων, η διατροφή αλλά και κάποιο πρόβλημα στην στοματική κοιλότητα. Και με τη βοήθεια φυσικών λύσεων μπορούμε να προλάβουμε αλλά και να εξουδετερώσουμε τη δυσάρεστη αναπνοή και να νιώθουμε πιο δροσερό το στόμα μας.

5 Συμβουλές για να προλάβετε τη δυσάρεστη αναπνοή

1. Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό ξεπλένει το στόμα και κρατά τα βακτήρια που ευθύνονται για τις μυρωδιές μακριά. Για ακόμη πιο δροσερό αποτέλεσμα, δοκιμάσετε νερό με μυρωδικά όπως μερικά φύλλα δυόσμου ή μέντας και μια φέτα λεμόνι.

2. Μη μένετε νηστικοί. Το άδειο στομάχι εκλύει οσμές από τη διάσπαση των λιπών και των πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα τη δυσάρεστη αναπνοή. Η προσθήκη πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας δεν θα κάνει καλό μόνο στη συνολική σας υγεία αλλά και στην αναπνοή σας καθώς αυτές οι τροφές ισορροπούν τα λίπη και προσφέρουν ένα αλκαλικό περιβάλλον που συμβάλει στο να μην έχετε δυσάρεστη αναπνοή.

3. Μειώστε την κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών. Αντί γι’ αυτά προτιμήστε χυμούς λαχανικών που εξισορροπούν το όξινο περιβάλλον και βελτιώνουν την αναπνοή σας.

4. Μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Η μάσηση τσίχλας αυξάνει τη σιελόρροια και με τη σειρά του το σάλιο καθαρίζει το στόμα και απομακρύνει τα βακτήρια. Αποφύγετε τις τσίχλες με ζάχαρη που κάνει κακό στα δόντια και επιπλέον προσφέρει τροφή στους παθογόνους μικροοργανισμούς που συμβάλουν στη δυσάρεστη αναπνοή.

 

5. Κόψτε το κάπνισμα. Το τσιγάρο είναι μια βλαβερή συνήθεια για την υγεία αλλά και την αναπνοή σας. Η νικοτίνη που περιέχει προκαλεί συστολή των αγγείων, ένας από τους λόγους που το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την καρδιά και τις αρτηρίες σας. Στο στόμα σας, η δράση της νικοτίνης μειώνει τη ροή του σάλιου οπότε μπορούν να αναπτυχθούν τα βακτήρια.

Αν νιώθετε ότι μυρίζει η αναπνοή σας…

Μασουλήστε ένα μήλο, ένα καρότο ή ένα κλωνάρι σέλερι. Η σκληρή υφή τους δρα σαν φυσική οδοντόβουρτσα και απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών και τα δύσοσμα βακτήρια από τα δόντια σας. Μπορείτε επίσης να έχετε στην τσάντα σας ένα σακουλάκι με γαρίφαλα και να πιπιλάτε ένα όταν επιθυμείτε μια πιο φρέσκια αναπνοή.

Μην ξεχνάτε την καθημερινή φροντίδα των δοντιών σας

Να πλένετε σχολαστικά τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα κάθε μέρα. Προσπαθήστε να καθαρίζετε μια – δυο φορές την εβδομάδα τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια σας με βουρτσάκια καθαρισμού των μεσοδοντίων διαστημάτων (tip: βυθίστε τα πριν καθαρίσετε κάθε δόντι σε υγρό για στοματικές πλύσεις). Μην παραλείπετε επίσης να καθαρίζετε τη γλώσσα σας καθώς στην επιφάνειά της συγκεντρώνονται βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.