Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες

Στην Ελλάδα αναφέρονται 4.500 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Είναι ένα από τα είδη καρκίνου που επιφέρουν τους περισσότερους θανάτους ετησίως (519.000 θανάτους το 2004). Παρατηρείται εξαιρετικά σπάνια στους άνδρες, με περίπου 100 φορές μικρότερη συχνότητα συγκριτικά με τις γυναίκες και τα ίδια ποσοστά επιβίωσης.

Ωστόσο, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού χαρακτηρίζονται από πτωτική τάση από τις αρχές του 1990, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να εντοπίζονται στις γυναίκες κάτω των 50. Οι ερευνητές αποδίδουν την πτώση αυτή στην έγκαιρη διάγνωση μέσω μαστογραφιών καθώς και στις βελτιώσεις που έχουν επέλθει στις σχετικές θεραπευτικές αγωγές. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία τον καρκίνο του μαστού αυξάνεται συνεχώς – από τον Ιανουάριο του 2006, υπήρξαν περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ που, βάσει της έκθεσης, έχουν ξεπεράσει με επιτυχία την περιπέτεια του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων , πάνω από το 76% των νέων αντικαρκινικών θεραπειών που έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, βοηθούν στην αντιμετώπιση των πλέον απειλητικών για τη ζωή μορφών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού καθώς και των καρκίνου του πνεύμονα και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οκτώ τρόποι για να τον προλάβετε:

  1. Παρατηρείτε το στήθος σας τακτικά και αναφέρετε στο γιατρό σας τυχόν αλλαγές
  2. Επισκέπτεστε το γιατρό σας τακτικά για κλινική εξέταση μαστού, ξεκινώντας από την ηλικία των 20
  3. Κάντε μια ετήσια μαστογραφία αν είστε 40 ετών ή και νωρίτερα αν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  4. Καταναλώνετε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά
  5. Διατηρείστε ένα υγιές βάρος
  6. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
  7. Σταματήστε το κάπνισμα
  8. Κάντε τουλάχιστον 45 λεπτά άσκηση καθημερινά.