Home / Υγεία / Συμβουλές / Πάρτε τα βουνά!
Πάρτε τα βουνά!

Πάρτε τα βουνά!

Το περπάτημα στην εξοχή δεν είναι μόνο μια πολύ καλή άσκηση, λειτουργεί και ως αντικαταθλιπτικό αφού η επαφή με τη φύση, ο καθαρός αέρας, ο ανοιχτός ορίζοντας και η φυσική άσκηση επιδρούν θετικά στην έκκριση των ορμονών της χαράς, των ενδορφινών. Στα συν της πεζοπορίας είναι η ύπαρξη συντροφιάς, καθώς ενδείκνυται για ζευγάρια και μεγάλες παρέες. Έτσι, αποτελεί έναν εναλλακτικό, οικονομικό και υγιεινό τρόπο διασκέδασης που συνδυάζει πολλά ψυχολογικά οφέλη.

5 λόγοι για να πείτε “ναι” στην πεζοπορία 
1.    Βελτιώνει την αντοχή και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, τονώνει το μυϊκό σύστημα αλλά και τα οστά σας.
2.    Το βάδισμα είναι ιδανική άσκηση για ανθρώπους που δεν έχουν γυμναστεί αφού μπορούν να προσαρμόσουν την ένταση (ταχύτητα, ρυθμός, κλίση εδάφους διαλέγοντας την ανάλογη διαδρομή και περιοχή) ανάλογα με τη φυσική τους κατάσταση. Επιπλέον, δεν έχει περιορισμούς ως προς το φύλο ή την ηλικία.
3.    Γυμνάζει αρμονικά όλο το σώμα, ειδικά τα πόδια αλλά και την κοιλιά. Όταν κάνετε πιο απαιτητική πεζοπορία (π.χ. σε έδαφος με κλίση) και χρησιμοποιείτε τα ειδικά μπαστούνια συμμετέχουν στην άσκηση τα χέρια και τονώνεται περισσότερο ο κορμός σας.
4.    Αν θέλετε να χάσετε βάρος θα πρέπει να περπατάτε 3 – 5 φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον για 20 λεπτά. Ο ρυθμός έχει μεγάλη σημασία. Πρέπει να είναι αρκετά έντονος ενώ για να κάψετε λίπος το μυστικό είναι να διατηρείτε την ένταση στο επίπεδο λίγο πριν από το λαχάνιασμα.
5.    Δεν χρειάζεται να κάνετε προθέρμανση για να ξεκινήσετε το περπάτημα, αρκεί να ανεβάσετε σταδιακά το ρυθμό της κίνησής σας. Είναι όμως καλό να κάνετε μερικές απλές διατάσεις των μυών των ποδιών όταν τελειώσετε για να μην πιαστείτε.

 Η πεζοπορία κάνει καλό στην υγεία

•    Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή το γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ.
•    Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
•    Μειώνει την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ενώ βελτιώνει την καλή χοληστερίνη.
•    Μειώνει τη θνητότητα στα καρδιαγγειακά, πιο συγκεκριμένα στη στεφανιαία νόσο.
•    Έχει αποδειχτεί πως έχει θετική επίδραση στην οστεοαρθρίτιδα στην παχυσαρκία.
•    Θεωρείται ως συμπληρωματική θεραπεία στην οστεοπόρωση.
•    Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη που εμφανίζεται συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες.
•    Ενδείκνυται για όλους αφού προηγηθεί ιατρικός έλεγχος και δοθούν ειδικές οδηγίες σε ασθενείς με ιστορικό αναπνευστικής πνευμονοπάθειας, στεφανιαία νόσο, υπέρταση και προδιαθεσικούς παράγοντες για όλα αυτά.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr