Ο πόνος και το σφίξιμο στο στήθος είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, αλλά δεν είναι συμπτώματα που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση.

Για αυτό και είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τα υπόλοιπα, λιγότερο έντονα, συμπτώματά της όπως ο ιδρώτας, ο πόνος στο σαγόνι, η ζαλάδα και η ναυτία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως παθαίνουν καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου όπως λέγεται επίσημα) από τον πόνο και το σφίξιμο στο στέρνο τους που είναι συμπτώματα που σχεδόν όλοι γνωρίζουν πως υποδεικνύουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που συμβαίνει μια καρδιακή προσβολή χωρίς να σας δίνει αυτό το χαρακτηριστικό σύμπτωμα –χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι λιγότερο σοβαρή ή πως δεν χρειάζεται να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο.

Τα άλλα συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν καρδιακή προσβολή είναι η ναυτία, πόνος στο σαγόνι που μπορεί να εκτείνεται στο χέρι ή στην πλάτη, ζαλάδα και σκοτοδίνη, κρύος ιδρώτας και τάση για εμετό ή εμετό. Επίσης, μια γενική αίσθηση δυσφορίας που θα μπορούσε να σας ξεγελάσει και να νομίζετε πως έχετε πρόβλημα στο στομάχι σας ή δυσπεψία.

Αν νιώσετε ένα ή όλα από αυτά τα συμπτώματα, ο οργανισμός σας σάς λέει πως κάτι δεν πάει καλά. Και επειδή σε μια καρδιακή προσβολή ο χρόνος είναι πολύτιμος, επικοινωνήστε αμέσως με το 166 ή ζητήστε από κάποιον να σας πάει στο νοσοκομείο.