Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάρετε την απόφαση να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας. Ένας βασικός είναι πως βάζοντας τα νύχια στο στόμα συνέχεια στη διάρκεια της ημέρας, μεταφέρουμε μικρόβια και βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στα χέρια μας με αποτέλεσμα να πάσχουμε συχνά από ιώσεις και κρυολογήματα. Αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες για παρωνυχία, μια φλεγμονή στο δέρμα που περιβάλει το νύχι, επισημαίνει η Rochel  Torgerson, M.D., Ph.D., δερματολόγος στην Κλινική Mayo.

Επιπλέον, αν έχουμε μυρμηγκιές, τρώγοντας τα νύχια μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος της εξάπλωσής τους σε άλλα σημεία των χεριών μας αφού οι μυρμηγκιές είναι ένα από τα πολλά είδη του ιού HPV ο οποίος είναι μεταδοτικός ακόμη και στον ίδιο οργανισμό. “Όσο περισσότερες αμυχές και ανοιχτές μικρές πληγές έχετε τόσο πιθανότερο είναι να εξαπλωθούν οι μυρμηγκιές”, τονίζει η Rochelle Torgerson.

Τέλος, η κακή αυτή συνήθεια μπορεί να προκαλέσει επίσης μόνιμες βλάβες στα νύχια. Η Rochelle Torgerson εξηγεί πως το μεγαλύτερο μέρος του νυχιού παράγεται στην περιοχή του “λευκού μισοφέγγαρου” κοντά στο δέρμα. “Αν δημιουργηθεί φλεγμονή ή μόλυνση σε εκείνο το σημείο του νυχιού είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η δημιουργία των μελλοντικών νυχιών”.

Γιατί τρώμε τα νύχια μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι που τρώνε τα νύχια ή τις παρανυχίδες τους το κάνουν ως έναν ασυναίσθητο τρόπο ανακούφισης ή διοχέτευσης του άγχους τους. Αν συμβαίνει αυτό, προσπαθήστε να βρείτε έναν διαφορετικό τρόπο να κρατάτε τα  χέρια σας απασχολημένα: στρίβετε ένα δαχτυλίδι ή παίξτε με ένα λαστιχάκι που θα έχετε στον καρπό σας.