Home / Υγεία / Συμβουλές / Αποφεύγετε το αλάτι; Προσέξτε αυτά!
Αποφεύγετε το αλάτι; Προσέξτε αυτά!

Αποφεύγετε το αλάτι; Προσέξτε αυτά!

Οι περισσότεροι ξεπερνούμε κατά πολύ τη σύσταση για την κατανάλωση νατρίου στην καθημερινή μας διατροφή. Σύμφωνα με τις οδηγίες των Αμερικανών διαιτολόγων (The Dietary Guidelines for Americans) χρειάζεται να μειώσουμε την πρόσληψη νατρίου κάτω από τα 2.300 mg και στα 1.500 mg για τους ανθρώπους άνω των 51 ετών. Ωστόσο, σε μελέτη της Κλινικής Μάγιο, βρέθηκε πως ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 3.400 mg νάτριο τη μέρα, ποσότητα κατά πολύ ανώτερη της συνιστώμενης.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, και σίγουρα δεν αφορά μόνο τους Αμερικανούς, είναι πως σχεδόν οτιδήποτε καταναλώνουμε περιέχει νάτριο, είτε φυσικά είτε ως πρόσθετο. Και τα κακά νέα είναι πως πολλές τροφές που δείχνουν εντελώς αθώες, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι… βόμβες νατρίου. Θέλετε μερικά παραδείγματα;

Το ψωμί ψωμί 12/10/15
Μόλις μία φέτα λευκό σταρένιο ψωμί του τοστ μπορεί να περιέχει περίπου 150 mg νάτριο. Μία πίτα για σουβλάκι ή ένα κομμάτι μπαγκέτα μπορεί να σας φορτώσουν με διπλάσια ποσότητα. Ακόμη και στο ψωμί ολικής αλέσεως, που για πολλούς λόγους είναι πιο υγιεινό, υπάρχει μεγάλη ποσότητα νατρίου με μία φέτα να περιέχει κατά μέσο όρο 240 με 400 mg.
Τι να κάνετε: Διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα όταν αγοράζετε συσκευασμένο ψωμί. Προτιμήστε τη μάρκα που περιέχει λιγότερα από 170 mg νάτριο ανά φέτα και κατά προτίμηση να είναι ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο.

Γαρίδες
Οι γαρίδες είναι ένα από τα αγαπημένα μας θαλασσινά και τις απολαμβάνουμε με πολλούς τρόπους. Όταν όμως τις αγοράζουμε συσκευασμένες και κατεψυγμένες, μπορεί να περιέχουν ένα συντηρητικό με βάση το νάτριο το οποίο μετατρέπει αμέσως τις γαρίδες σε βόμβα αλατιού. Ανάλογα με το πώς θα μαγειρέψετε τις γαρίδες σας και αν θα τις συνοδέψετε με κάποιο ντιπ ή σάλτσα, μπορεί η περιεκτικότητά τους σε νάτριο να εκτοξευτεί στα ύψη.
Τι να κάνετε: Απολαύστε τις γαρίδες σας με ένα απλό λαδολέμονο που θα αναδείξει τη γεύση τους χωρίς να τις φορτώσει με αλάτι και όταν αγοράζετε κατεψυγμένες γαρίδες ελέγχετε τις διατροφικές πληροφορίες στη συσκευασία.

Λαχανικά σε κονσέρβα
Τα φρέσκα λαχανικά δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου νάτριο. Αντίθετα, τα λαχανικά σε κονσέρβα είναι πολλές φορές φορτωμένα με μεγάλη ποσότητα αλατιού εξαιτίας των συντηρητικών τους ενώ πολλές φορές περιέχουν και ζάχαρη.
Τι να κάνετε: Ελέγχετε τις διατροφικές πληροφορίες στην ετικέτα, στραγγίστε και πλύντε σε τρεχούμενο νερό τα λαχανικά πριν τα χρησιμοποιήσετε για γαρνιτούρα ή στη σαλάτα σας.

Τυρί Cottage 
Είναι ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά, πολύ ασβέστιο και πρωτεΐνη. Έτσι είναι μια υγιεινή επιλογή, αν δεν λάβουμε υπόψη μας την περιεκτικότητα σε νάτριο. Μισό φλιτζάνι τυρί cottage με λίγα λιπαρά μπορεί να περιέχει 450 mg νάτριο, περίπου το 19% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μια ποσότητα νατρίου, στα τυριά όμως αυτή είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Η καλύτερη επιλογή σας σε γαλακτοκομικά είναι το στραγγιστό γιαούρτι (150 mg

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε καθημερινά

Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε καθημερινά

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν είναι πανάκεια για την υγεία μας, αν δεν …