Καλύτερος ύπνος, καλύτερη υγεία και περισσότερη ενέργεια.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η έλλειψη ύπνου, δεν μπορεί μόνο να σας αφήσει θολό το νου την επόμενη μέρα. Μπορεί να γίνει μία χρόνια κατάσταση, καθώς ο ανεπαρκής ύπνος σας ανεβάζει τις πιθανότητες να πάθετε διαβήτη, κατάθλιψη, καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και αύξηση του σωματικού βάρους. Λοιπόν, τι να κάνουμε; Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές και ξυπνήστε απίστευτα ξεκούραστοι.

Σταματήστε τις απογευματινές συνήθειες σας.

Είναι κάτι που δεν χρειάζεται πολύ σκέψη, ότι η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού προτού να πέσετε για ύπνο δεν θα σας βοηθήσει. Αλλά θα πρέπει επίσης να παρακολουθήσετε τα ποτά σας και το απόγευμα, λέει ο Joan Salge Μπλέικ αναπληρωτής καθηγητής στην κλινική του Πανεπιστήμιου της Βοστώνης. Αγαπάτε το απογευματινό τσάι σας; Είναι γεμάτο καφεΐνη, και το ίδιο ισχύει και για κάποια αρωματισμένα νερά και αναψυκτικά, προειδοποιεί ο Μπλέικ.

Ελέγξτε τις ετικέτες για τα αγαπημένα σας μεσημεριανά  ποτά, που προσφέρουν ενεργειακά οφέλη, καθώς είναι οι πιθανοί ένοχοι της αϋπνίας σας. Στη συνέχεια, αν είναι δυνατόν, να σταματήσετε να τα απολαμβάνετε μετά τις 14:00, οπότε και  υπάρχει χρόνος να φύγουν από τον οργανισμό σας, πριν πέσετε για ύπνο.

Επιλέξτε υπέρ-τροφές που βοηθούν στον ύπνο

Ενώ είναι σημαντικό να αποφεύγετε ένα μεγάλο, βαρύ γεύμα πριν από το κρεβάτι (ένα γεμάτο στομάχι θα διαταράξει τον ύπνο σας), από την άλλη, ορισμένες τροφές μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, λέει ο Μπλέικ. Αν είχατε μερικές νύχτες  ανήσυχου ύπνου, ένα ελαφρύ πιάτο ζυμαρικά ολικής αλέσεως, με φρέσκα λαχανικά, λίγους κύβους από στήθος κοτόπουλο, σάλτσα ντομάτας και με λίγη παρμεζάνα, είναι ότι πρέπει για δείπνο. Το γεύμα αυτό περιέχει ένα φιλικό συνδυασμό πρωτεΐνης και τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που βοηθά τη σεροτονίνη να διαχυθεί  στο σώμα.

Φάτε κάτι ελαφρύ, για να έχετε ελαφρύ ύπνο

Αν το στομάχι σας γρυλίζει αργά το βράδυ, δοκιμάστε ένα μικρό μπολ με κατσικίσιο τυρί, με φέτες μπανάνας, ένα ακόμα  πιάτο που περιέχει τρυπτοφάνη. Άλλοι συνδυασμοί υγιών υδατανθράκων και πρωτεϊνών, όπως το γάλα ή το γιαούρτι πασπαλισμένο με δημητριακά, θα κάνουν επίσης την ίδια δουλειά.

Πιείτε το ποτό σας, νωρίτερα.

Ακόμα κι αν ένα ποτό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, αυτό θα κάνει το δεύτερο μισό, του κύκλου του ύπνου σας πιο ανήσυχο και θα σας αφήσει ανικανοποίητο. Το αλκοόλ μειώνει τον βαθύ ύπνο και αυξάνει τις αφυπνίσεις κατά την διάρκεια του ύπνου, λέει ο Δρ. John E. Brown, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Maryland. Αν σας αρέσει ένα ποτήρι κρασί το βράδυ, αυτό σημαίνει δείπνο γύρω στις 18:00 αντί για τις 23:00 και το ποτό με μέτρο, έτσι ώστε να εξασθενήσει η επίδρασή του, μέχρι τη στιγμή που θα ξαπλώσετε.

Μουλιάστε στην μπανιέρα λίγο πριν κοιμηθείτε

Παραδόξως, ένα ζεστό μπάνιο θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολο για σας το να κοιμηθείτε. Το να κάνετε κάτι που θα αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί πραγματικά να σας εμποδίσει από τον στόχο σας. Αυτό γιατί το σώμα σας χρειάζεται να κρυώσει σε μια ορισμένη θερμοκρασία, προκειμένου να κοιμηθείτε σωστά, λέει ο Δρ J. Todd Arnedt, διευθυντής του Πανεπιστημίου του Michigan. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας μπάνιο, μετά από μια δύσκολη μέρα, όταν γυρνάτε στο σπίτι από τη δουλειά, απλώς αφήστε στο σώμα σας αρκετό χρόνο να ρυθμίσει την θερμοκρασία του.