Home / Ψυχολογία / Άγχος / Όχι πια άγχος! Καταπολεμήστε το φυσικά
Όχι πια άγχος! Καταπολεμήστε το φυσικά

Όχι πια άγχος! Καταπολεμήστε το φυσικά

Σίγουρα ξέρετε ότι το άγχος κάνει κακό και ξέρετε ότι πρέπει να το αποβάλετε ή έστω να το ελέγξετε. Και εξίσου σίγουρα αυτή η συμβουλή είναι εύκολη όταν τη λες, δύσκολη όταν προσπαθείς να την εφαρμόσεις. Και για να μην προσπαθείτε μόνο με τη δύναμη της πειθούς και της σκέψης σας, σας προτείνουμε μερικούς δοκιμασμένους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το άγχος σας.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Σηκωθείτε για 5 μόνο λεπτά από το γραφείο και πηγαίνετε σε έναν ήσυχο χώρο –στην ανάγκη, αυτός μπορεί να είναι η τουαλέτα. Εστιάστε στην αναπνοή σας. Σταθείτε όρθιοι, με τα μάτια κλειστά και το ένα χέρι στην κοιλιά σας. Εισπνεύστε αργά από τη μύτη, νιώθοντας την ανάσα να ξεκινάει από το στομάχι σας και φανταστείτε τη να φτάνει μέχρι την κορυφή του κεφαλιού σας. Αντιστρέψτε τη διαδικασία εκπνέοντας.

Συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε

Όταν έχετε πολλά πράγματα στο μυαλό σας είναι ευκολότερο να χαθείτε και να αγχωθείτε. Εστιάστε για μερικά λεπτά σε ένα μόνο πράγμα, ό,τι κι αν είναι αυτό με το οποίο ασχολείστε. Συγκεντρώστε εκεί την προσοχή σας και μην επιτρέπετε σε άσχετες (ή σχετικές αλλά όχι της στιγμής) σκέψεις να εισβάλουν στο μυαλό σας. Εκτός από τη χαλάρωση, θα είστε και πολύ πιο αποτελεσματικοί.

Επικοινωνήστε

Αν είστε στη δουλειά, σηκωθείτε από το γραφείο και πείτε μερικές κουβέντες με κάποιον συνάδελφό σας που συμπαθείτε. Αν είστε στο σπίτι, κάνετε ένα διάλειμμα από την ασχολία σας και μιλήστε με την/τον σύντροφό σας ή με τα παιδιά σας. Η κατά πρόσωπο επικοινωνία έχει βρεθεί πως βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος ακόμη κι αν η συζήτηση δε σχετίζεται με το πρόβλημα που σας αγχώνει και σας απασχολεί. Αν δεν υπάρχει κάποιος κοντά σας, ακόμη και μια σύντομη φιλική κουβέντα στο τηλέφωνο μπορεί να έχει το ίδιο θετικό αποτέλεσμα.

Γελάστε δυνατά

Ακόμη και μόνοι σας, ακόμη και “πιεσμένα” -ο οργανισμός δεν ξέρει αν γελάτε επειδή ακούσατε ένα καλό ανέκδοτο ή αν γελάτε επειδή πιέζετε το σώμα σας να το κάνει. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το γέλιο μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους, της κορτιζόνης, στον οργανισμό σας και παρακινεί την έκκριση των ενδορφινών, των χημικών “της χαράς” στον εγκέφαλό σας.

Χαλαρώστε το σώμα σας

Το άγχος προκαλεί μεγάλη σωματική ένταση. Αν νιώθετε το κεφάλι σας να πονάει, τους ώμους σας σφιγμένους και τον αυχένα σας δύσκαμπτο, δοκιμάστε την ακόλουθη συμβουλή: βρέξτε με ζεστό νερό μια πετσέτα, στραγγίστε την καλά και τυλίξτε τη γύρω από το λαιμό και τους ώμους σας για 10 λεπτά. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με μια πετσέτα ή ένα μαντίλι που θα έχετε ζεστάνει επάνω στο καλοριφέρ. Κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να χαλαρώσετε συνειδητά τους μύες του προσώπου, του λαιμού, του στέρνου και της πλάτης σας. Όταν βγάλετε την κομπρέσα μπορείτε να συνεχίσετε κάνοντας μασάζ με ένα μπαλάκι του τένις στους μύες που νιώθετε ακόμη σφιγμένους.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Ερευνα: Aυτό το ξεκούραστο χόμπι μειώνει την κατάθλιψη, το άγχος και τον χρόνιο πόνο

Ερευνα: Aυτό το ξεκούραστο χόμπι μειώνει την κατάθλιψη, το άγχος και τον χρόνιο πόνο

Χιλιάδες γυναίκες (και όχι μόνο) παλεύουν στην Ελλάδα με νόσους όπως η κατάθλιψη και καταστάσεις …