Home / Υγεία / Συμβουλές / Υποφέρετε από ρευματικά; Δοκιμάστε την κρυοθεραπεία
Υποφέρετε από ρευματικά; Δοκιμάστε την κρυοθεραπεία

Υποφέρετε από ρευματικά; Δοκιμάστε την κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία είναι μια παλιά μέθοδος αποκατάστασης και θεραπείας που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε όλο τον κόσμο για την βελτίωση των συμπτωμάτων πολλών ασθενειών, αυτοάνοσων και δερματικών παθήσεων, βελτίωση του κυκλοφορικού και τόνωση όλων των συστημάτων του οργανισμού.

Τι είναι η ολόσωμη κρυοθεραπεία 

Η ολόσωμη κρυοθεραπεία είναι μια μέθοδος θεραπείας, ευημερίας και βελτίωσης όλων των λειτουργιών του οργανισμού η οποία έχει τις ρίζες της στην αποκατάσταση τραυματισμών σε αθλητές. Πρόκειται για την έκθεση όλου του σώματος σε ελεγχόμενα χαμηλές θερμοκρασίες, μεταξύ -180⁰ C και -120⁰ C. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας το δέρμα έρχεται σε επαφή με το ψυχρό αέριο για ορισμένα δευτερόλεπτα ή λεπτά, με αποτέλεσμα να ψύχεται εξωτερικά (η θερμοκρασία της επιδερμίδας θα πρέπει να φτάσει στους -1⁰ C για να έχει κανείς όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα, χωρίς να επηρεάζονται τα εσωτερικά του όργανα).

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου μάλιστα συνταγογραφείται από τα εκεί συστήματα υγείας.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με ρευματικά

Για την έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν δέκα ασθενείς με διαφορετικές ενεργές φλεγμονώδεις ρευματικές ασθένειες (τέσσερις ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, τρεις με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και τρεις με ψωριασική αρθρίτιδα/σπονδυλίτιδα). Οι ασθενείς έκαναν εννιά συνεδρίες ολόσωμης κρυοθεραπείας σε 5 ημέρες, πολύ σύντομης διάρκειας (90 δευτερόλεπτα στην αρχή με σταδιακή αύξηση μέχρι τα 2,5 λεπτά).

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι ασθενείς και οι γιατροί τους η αίσθηση του πόνου και ο περιορισμός δραστηριότητας μειώθηκαν σημαντικά. Παρενέργειες αναφέρθηκαν μόνο μετά την πρώτη συνεδρία σε δύο περιπτώσεις (πονοκέφαλος και αίσθηση κρύου).

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr