Πάνω από 10% του πληθυσμού υποφέρει από ημικρανίες τόσο έντονες, που στην ουσία αδυνατούν να κάνουν το οτιδήποτε. Σύμφωνα με το νευρολόγο Δήμο- Δημήτρη Μητσικώστα, ο οποίος μίλησε σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας, η ημικρανία είναι μια χρόνια διαταραχή των νευρώνων του εγκεφάλου που εκδηλώνεται με κρίσεις κεφαλαλγίας και άλλων συνοδών συμπτωμάτων στη διάρκεια των οποίων ο ημικρανικός «αρρωσταίνει», δηλαδή δεν μπορεί να λειτουργήσει, αδρανοποιείται.

Άλλες μορφές κεφαλαλγίας είναι συνήθως ηπιότερες, όπως η κεφαλαλγία τύπου τάσεως, αλλά πολύ συχνότερες από ό,τι η ημικρανία. Η κεφαλαλγία τύπου τάσεως αντίθετα είναι ένας ήπιος πονοκέφαλος, την εμπειρία του οποίου σχεδόν όλοι οι πολίτες έχουν, αλλά οι συχνές σχετικά κεφαλαλγίες τύπου τάσεως εμφανίζονται στο 30% περίπου των πολιτών. Υπάρχει και μια τρίτη μορφή κεφαλαλγίας, η αθροιστική κεφαλαλγία, που είναι σπανιότερη (περίπου μια περίπτωση σε 1.000 πολίτες), αλλά πολύ εντονότερη και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και από την ημικρανία.

Ο κ. Μητσικώστας επισήμανε ακόμη ότι οι κεφαλαλγίες είναι το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο οι πολίτες απευθύνονται στον ιατρό για βοήθεια και οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες (δηλαδή η ημικρανία, η κεφαλαλγία τύπου τάσεως και η αθροιστική κεφαλαλγία) είναι οι συχνότερες διαταραχές του εγκεφάλου και της νευρολογίας γενικότερα, με μεγάλη επίπτωση στη δημόσια υγεία, πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι άλλες παθήσεις με δραματική έκβαση, όπως πχ. η πολλαπλή σκλήρυνση, ή τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Στα παιδιά όπως και στους ενήλικες, κυρίως στα αρχικά στάδια, η αντιμετώπιση της οξείας ημικρανίας γίνεται με απλά παυσίπονα (παρακεταμόλη, ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη -νιμεσουλίδη, ιβουπροφένη, ναπροξένη) με σχετική επιτυχία και με ειδικά αντιημικρανικά σκευάσματα (τριπτάνες, διοεργοταμίνη).

Εντούτοις, σύμφωνα με τους γιατρούς, ένα σημαντικό ποσοστό των ημικρανικών  ατόμων δεν απαντούν στις ειδικές θεραπείες και καταφεύγουν σε κατάχρηση φαρμάκων χωρίς αποτέλεσμα. Όπως συμπλήρωσε η Κλημεντίνη Καραγεωργίου, νευρολόγος – ψυχίατρος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να μην υποχωρεί ο πόνος, αλλά βαθμιαία να μεταπίπτει στη χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία, σε ποσοστό 4-5%, η οποία αφενός δεν υποχωρεί και αφετέρου μεταπίπτει σε κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων ή ουσιών.

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε νέους δρόμους αντιμετώπισης για τα περιστατικά αυτά κεφαλαλγίας από τις αρχές του 21ου αιώνα, αφενός φαρμακευτικά με την χρήση αλλαντικής τοξίνης και μονοκλωνικών αντισωμάτων τα οποία μπλοκάρουν τους διεγερτικούς υποδοχείς που κινητοποιούν το άλγος αφετέρου εφαρμογή παρεμβατικών μεθόδων νευροδιέγερσης των κυττάρων του εγκεφάλου.

Έτσι η έλλειψη πλήρους αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων και η ύπαρξη ανεπιθύμητων ενεργειών οδήγησαν στην αναζήτηση μηχανικών μεθόδων παρέμβασης στον ουδό του πόνου με άμεση αποτελεσματικότητα και πλήρη ύφεση του πόνου σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς αλλοίωση από την κεφαλαλγία της καθημερινής δραστηριότητας καθώς και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι νέες μέθοδοι αφορούν ουσιαστικά σε εξωτερικό νευροδιεγέρτη του τριδύμου νεύρου, για την πρόληψη και θεραπεία της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας. Ησυσκευή δρα  μέσω διέγερσης του τριδύμου νεύρου χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρόδιο που εφαρμόζεται στο μέτωπο. Στο σημείο αυτό, οι δύο βασικοί κλάδοι του τριδύμου νεύρου (υπερτροχίλιο και υπερκόγχιο) εκτείνονται σε μεγαλύτερη έκταση στην επιφάνεια του δέρματος.