Home / Υγεία / Συμβουλές / Πως αντιδρά ο οργανισμός μας στο θυμό;
Πως αντιδρά ο οργανισμός μας στο θυμό;

Πως αντιδρά ο οργανισμός μας στο θυμό;

Όταν κάποιος θυμώνει συχνά βλέπουμε τη σωματική του ένταση, αλλά τώρα ερευνητές ανακάλυψαν και άλλες διαδικασίες που συντελούνται στον οργανισμό. Η έρευνα ανέλυσε τις βιοχημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό ενός ανθρώπου όταν θυμώνει, μέχρι το κυτταρικό επίπεδο. Ο θυμός δεν ενισχύει μόνο τον καρδιακό παλμό, προκαλεί ένταση στις αρτηρίες και αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης, αλλά προκαλεί μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Neus Herrero, από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, στην Ισπανία, προκάλεσε θυμό σε 30 άντρες, μέσω της χρήσης 50 προτάσεων σε πρώτο πρόσωπο, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν το συναίσθημα. Η ομάδα μέτρησε τη βιοχημική δραστηριότητα των αντρών πριν και μετά το θυμό.

Ανακάλυψε ότι ο θυμός τείνει να ερεθίζει το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, την πλευρά που συνδέεται με θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με την οικειότητα. Η αυξημένη δραστηριότητα σε αυτή την πλευρά του εγκεφάλου γενικά οδηγεί σε επιθυμία εγγύτητας παρά σε απόσυρση, που προκαλείται από αρνητικά συναισθήματα.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής, η περίπτωση του θυμού είναι μοναδική, επειδή βιώνεται ως αρνητική αλλά συχνά προκαλεί ώθηση για εγγύτητα. Όταν θυμώνουμε εμφανίζουμε έμφυτη τάση να πλησιάζουμε αυτό που μας θύμωσε, για να προσπαθήσουμε να το εξουδετερώσουμε.

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Στην εποχή μας, υπάρχει συσσωρευμένος θυμός. Τρόποι αναγνώρισης και διαχείρισης του θυμού

Eπιμέλεια: Βικτωρία Πολύζου, συμβουλευτική ψυχολόγος, medlabnews.gr Η οικονομική κρίση, τα μνημόνια, οι φόροι, η ανεργία, …