Home / Υγεία / Συμβουλές / Λίγο αλκοόλ προστατεύει από εγκεφαλικό
Λίγο αλκοόλ προστατεύει από εγκεφαλικό

Λίγο αλκοόλ προστατεύει από εγκεφαλικό

Ένα-δύο ποτηράκια κρασί μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μόνο όμως όταν η κατανάλωση αλκοόλ δεν συνδυάζεται με κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα στη Βρετανία. Και αυτό γιατί η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αραίωση του αίματος, με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται οι θρομβώσεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ μελέτησαν περισσότερα από 20.000 άτομα, και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι μη καπνιστές που κατανάλωναν λελογισμένες ποσότητες αλκοόλ είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου. Όταν όμως το ποτό συνοδευόταν από τσιγάρο, η προστατευτική αυτή δράση εξαφανιζόταν, ανέφεραν οι ερευνητές κατά τη διάρκεια Συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 22.254 άτομα τα οποία ήταν υπό παρακολούθηση για 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών κατεγράφησαν 900 εγκεφαλικά επεισόδια. Όπως προέκυψε, τα άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ με μέτρο – ένα ως δύο μικρά ποτήρια κρασί την ημέρα για τις γυναίκες και λίγο μεγαλύτερη ποσότητα για τους άνδρες – εμφάνισαν μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό κατά 37%. Όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα όμως αφορούσαν μόνο τους μη καπνιστές.

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι η σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο

Ποια είναι η σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο

Μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έχουν όσοι πίνουν λίγο αλκοόλ, σε σχέση με όσους πίνουν πολύ, …