Ιδιαίτερα ευεργετικός ο μεσημεριανός ύπνος και η χαλάρωση που προσφέρει στον οργανισμό. Περίπου 30 με 45 λεπτά μεσημεριανής «σιέστας» μειώνουν, σε μεγάλο βαθμό, το στρες και ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών σε Αμερική κι Ελλάδα, το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει καρδιακά επεισόδια, ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους, καθώς επιφέρει την υπερπαραγωγή των κατεχολαμινών, δηλαδή της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον αγγειοσπασμό και τις αρρυθμίες.

Στο 9ο Βορειοελλαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο ο καθηγητής καρδιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παράσχος Γκελερής, τόνισε ότι «η χαλάρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σωτήρια, γιατί μειώνει το στρες και την πίεση και ξεκουράζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Τα αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι μια χαλάρωση 30-45 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μελέτη που διεξήχθη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα μεγάλο σεισμό στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., αποδείχθηκε ότι, κατά την εβδομάδα του σεισμού, αυξήθηκε ο αριθμός των εμφραγμάτων εξαιτίας του άγχους που διακατείχε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μελέτης, σχετικά με το στρες και τα εμφράγματα, κατά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας.

«Το άγχος», όπως ανέφερε ο κ. Γκελερής, «είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες, υπεύθυνους για την πρόκληση οξέων στεφανιαίων επεισοδίων που αποτελούν αιτία του αγγειοσπασμού, συνέπεια του οποίου είναι το σπάσιμο της αθηρωματικής πλάκας στα άτομα που πάσχουν από αθηροσκλήρωση. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και σε άτομα στα οποία η βλάβη δεν είναι πολύ μεγάλη, δηλαδή σε άτομα που η αθηρωματική πλάκα έχει προκαλέσει στένωση των αρτηριών της τάξεως του 40-50%. Όταν σπάσει η πλάκα, αναμειγνύεται με τα αιμοπετάλια και αυτό οδηγεί σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Έχει παρατηρηθεί ότι το οξύ στρες μπορεί να αποβεί μοιραίο ακόμη και σε φυσιολογικά άτομα», τόνισε ο κ. Γκελερής, αναφέροντας την περίπτωση ατόμου που υπέστη έμφραγμα, όταν έμαθε ότι πέθανε ο αδελφός του.

Ο κ. Γκελερής επεσήμανε τη σημασία που έχει για τη ζωή του ανθρώπου η έγκαιρη αντιμετώπιση του εμφράγματος, με άμεση στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική, μέσα στις πρώτες 1-2 ώρες μετά την εκδήλωσή του.