Ύστερα από μια…δύσκολη βραδινή έξοδο, ο πρωινός πονοκέφαλος είναι «δολοφόνος». Πώς να τον αντιμετωπίσετε όταν πρέπει να πάτε και στη δουλειά;

Το μειονέκτημα της τωρινής περιόδου, είναι ότι με όλα αυτά τα Χριστουγεννιάτικα πάρτι, την επόμενη μέρα βρίσκεστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της βραδινής κατανάλωσης αλκοόλ, ακόμα και όταν έχετε να πάτε το πρωί στο γραφείο.

Είναι η εορταστική περίοδος και εχτές το βραδάκι είπατε να βγείτε να διασκεδάσετε. Τώρα είναι 7:30 πμ και είστε και νιώθετε το μαύρο σας το χάλι. Τα μάτια είναι θολά, το ξυπνητήρι χτυπάει αδυσώπητα και εσείς βρίζετε τον εαυτό σας για όλη την υπερβολή της χτεσινής διασκέδασης και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί κατεβάζατε την μία τεκίλα μετά την άλλη. Και τι κάνουμε τώρα;

Ελπίζοντας ότι έχετε ένα ποτήρι πάνω στο κομοδίνο, πιείτε μια γουλιά νερό και σιγά-σιγά καθίστε. Στη συνέχεια, ρωτήστε τον εαυτό σας σε τι κατάσταση βρίσκεστε.  Οι πιθανότητες είναι να είστε χάλια, αλλά όχι τόσο χάλια που να θυσιάσετε μία μέρα άδειας. Έτσι, από τη στιγμή που το έχετε πάρει απόφαση ότι πρέπει να πάτε στην δουλειά σαν μία καλή εργάτρια μέλισσα, ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για να διαχειριστείτε τον πονοκέφαλο;

Ξεκινήστε αντιμετωπίζοντας τα άσχημα νέα: δεν υπάρχει καμία θαυματουργή θεραπεία. Τίποτα δεν έχει αποδειχθεί ότι δρα σαν θεραπεία για την κατάστασή σας. Ωστόσο, μπορείτε να είστε έξυπνοι σχετικά με το τι προκαλεί ορισμένα από τα προβλήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα, είναι η στέρηση ύπνου, γιατί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ διασπά την διαδικασία του κανονικού ύπνου. Έτσι, αν έχετε ένα πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας ή έχετε τη δυνατότητα να πηγαίνετε αργά, σήμερα είναι η μέρα για κοιμηθείτε μία επιπλέον ώρα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το μεθύσι, σας αφυδατώνει. Ας ελπίσουμε ότι θα έχετε ήδη προνοήσει και έχετε αποφύγει τα χειρότερα, πίνοντας όσο περισσότερο νερό μπορείτε πριν κοιμηθείτε. Ωστόσο, όλη η ούρηση που κάνατε το βράδυ όταν ήσαστε «κομμάτια» χάλασαν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών σας. Η καλύτερη συμβουλή είναι ένα ποτήρι νερό μαζί με ένα φακελάκι αλάτων ενυδάτωσης όπως το Dioralyte που θα σας βοηθήσει το πρωί. Το να πίνετε νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας είναι επίσης μια καλή ιδέα.

Εάν πίνετε το πρωί καφέ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον αποφύγετε σήμερα, αλλά ο καφές θα σας κάνει περισσότερο νευρικό. Το αλκοόλ επίσης, τείνει να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα σας, οπότε να προτιμήσετε στο πρωινό σας να συμπεριλάβετε  κάτι με υδατάνθρακες, όπως τοστ ή δημητριακά. Το πολύ σεβαστό πλήρες αγγλικό πρωινό μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο εάν αισθάνεστε σωματικά άρρωστος, καθώς θα «επενδύσει» το στομάχι σας με λίπος, αλλά δεν θα κάνει κάτι περισσότερο.

Τέλος, αν μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας να ασκηθεί ή και να πάρει λίγο καθαρό αέρα, ακόμα κι αν είναι απλά ένας μικρός περίπατος στον δρόμο για τη δουλειά, αυτό θα βοηθήσει την επανεκκίνηση του σώματός σας.

Μόλις είστε στη δουλειά, υπάρχουν δύο επιλογές. Το καλύτερο, είναι να ελέγξετε τον εαυτό σας και να επικεντρωθείτε στα καθήκοντα που σας ενεργοποιούν. Αν είστε κοινωνικοί, μπορείτε να βρείτε ένα κομμάτι της εργασίας σας που χρειάζεται να μιλάτε σε ανθρώπους και να συμμετέχετε σε συναντήσεις.  Αν είστε εσωστρεφής, θα μπορούσατε να εξετάσετε μια δουλειά που θα σας απορροφήσει και θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε.  Εάν, όμως είστε τόσο χάλια που οποιαδήποτε εργασία νιώθετε ότι σας ξεπερνάει, προσπαθήστε να κρατήσετε ένα χαμηλό προφίλ και να κρυφτείτε, σε τίποτα διοικητικά καθήκοντα, αν και αυτά μπορεί να σας φέρουν υπνηλία.

Θυμηθείτε επίσης, ότι η στέρηση ύπνου αλλά και άλλα μέρη του hangover σας μπορεί να επηρεάσει την κρίση σας, οπότε μείνετε μακριά από την εργασία η οποία περιλαμβάνει σημαντικές αποφάσεις και να αποφύγετε καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να χάσετε την ψυχραιμία σας. Εάν είστε αρκετά τυχεροί και εργάζεστε σε ένα δροσερό γραφείο, αν μπορείτε πάρτε διακριτικά έναν υπνάκο. Θα δείτε τεράστια διαφορά στην αποκατάσταση των δυνάμεών σας, ένα αποτέλεσμα που διαρκεί αρκετές ώρες.

Σύμφωνα με μια σχολή σκέψης, ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα του hangover είναι η δηλητηρίαση από μεθανόλη. Η μεθανόλη (το είδος του αλκοόλ που μπορεί να σας κάνει να τυφλωθείτε) εμφανίζεται σε πολύ μικρές ποσότητες στα περισσότερα αλκοολούχα ποτά. Μπορείτε να ξεπλύνετε την μεθανόλη, και θα αισθανθείτε καλύτερα. Έτσι, ένα ποτήρι καθαρό αλκοόλ, όπως η βότκα μπορεί να σας φτιάξει το απόγευμα.

Ωστόσο, το να κατεβάσετε μία βότκα μεσημεριάτικα, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για την φυσική σας κατάσταση, αλλά είναι απίθανο να κάνει καλό στο όνομά σας και την φήμη σας. Και αυτό μας φέρνει στο επίμαχο ζήτημα της αντιμετώπισης της ζημιάς που κάνει το hangover σας, στην φήμη και το κοινωνικό στάτους σας, ειδικά στον χώρο της εργασίας σας. Δηλαδή, θα πρέπει να πείτε ντε και καλά, στους συναδέλφους σας ότι είσαστε έξω μέχρι τις τρεις;

Αν και είναι δελεαστικό να μοιραστείτε βάρος των πράξεών σας, αν δεν ήσασταν έξω μαζί τους, μάλλον θα πρέπει να κρατήσετε τον πόνο σας για τον εαυτό σας. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να θυμούνται τα μεθύσια των συναδέλφων τους και το να διαφημίσετε ευρέως τον πόνο σας (ή να σας πάρει ο  ύπνος στο γραφείο σας) είναι κάτι που μπορεί να αμαυρώσει τη φήμη σας και ακόμη περισσότερο να επηρεάσει αρνητικά τις πιθανότητες σας για προαγωγή στο μέλλον. Ίσως αδίκως, αλλά αυτό είναι συχνά αληθές ακόμα και σε οργανισμούς και εταιρίες που έχουν φιλοσοφίες  «δουλεύουμε σκληρά, παίζουμε σκληρά».

Αν είστε σε μια παρέα που βγήκατε και τώρα υποφέρετε μαζί, είναι ΟΚ να αναγνωρίσουν ότι αισθάνεστε λίγο άρρωστος. Αλλά ακόμα κι έτσι, δεν θα πρέπει να υπερβάλλετε, για τους ίδιους λόγους.

Τέλος, να έχετε μια στρατηγική εξόδου. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε το απόγευμα να περάσει γρήγορα, είναι να έχετε βρει δουλειά που δεσμεύει το ενδιαφέρον σας, παρά να κοιτάτε το ρολόι και να μην περνά ο χρόνος. Είναι μια καλή ιδέα να έχετε μία καλή δικαιολογία για να φύγετε νωρίτερα. Αυτό μπορεί επίσης να λειτουργήσει διπλά και ως μια δικαιολογία για να μην πάτε, πάλι στα μπαρ, ή την επόμενη φορά να είστε πιο μετρημένοι.