Home / Διατροφή / Τροφές / Ρόδι ένας θησαυρός της φύσης
Ρόδι ένας θησαυρός της φύσης

Ρόδι ένας θησαυρός της φύσης

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν, ότι ίσως δεν υπάρχει άλλη φυσική τροφή τόσο ευεργετική για στην υγεία.

Το ρόδι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο ιδιαίτερα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον διαβήτη και την υπέρταση. Μία συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο ρόδι, οι πουνικαλαγίνες, μειώνουν τις βλάβες που προκαλεί η ανθυγιεινή διατροφή, όπως το έτοιμο «γρήγορο» φαγητό που είναι μέρος της σύγχρονης διατροφής.

το ρόδι διαθέτει σε αφθονία ένα πλήθος από βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, C, E, το φολικό οξύ, ο σίδηρος, το κάλιο και φυσικά πολλές φυτικές ίνες, ενώ την ίδια στιγμή είναι ελαφρύ στις θερμίδες. Ένα ρόδι καλύπτει το 30% των αναγκών σε βιταμίνη C και το 25% σε φολικό οξύ από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα στους ενήλικες. ­Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών, τις τανίνες, τις ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ.

Τα οφέλη του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία.

Μας κάνει όμορφους

Βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων. Το ρόδι προστατεύει την επιδερμίδα, ενθαρρύνοντας την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος, βοηθώντας στην επισκευή των ιστών, την επούλωση πληγών και ενθαρρύνοντας την κυκλοφορία στο δέρμα που είναι η θεραπεία.

Σας προστατεύει από τον Ήλιο. Η κατανάλωση ροδιού παρέχει το δέρμα με ενώσεις που βοηθούν στην προστασία κατά των ελευθέρων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, τον καρκίνο και τα εγκαύματα. Ένα ρόδι περιέχει το αντιοξειδωτικό ελλαγικό οξύ που μπορεί να βοηθήσει για να ανασταλθεί η ανάπτυξη όγκων του δέρματος και συντελεί στην γενικότερη προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο του δέρματος.

Επιβραδύνει τη γήρανση. Τα ρόδια μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη των κηλίδων γήρατος και των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων που συχνά προκαλούνται από τη έκθεση στις ηλιακές ακτίνες. Νεανικό δέρμα. Επειδή τα ρόδια βοηθούν να μαλακώσει το δέρμα και παράγουν επιπλέον ελαστίνη και κολλαγόνο, μπορεί να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται πιο σταθερό, λείο και νεανικό.

Βοηθά με το ξηρό δέρμα. Τα ρόδια συχνά προστίθενται σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος, επειδή έχουν μια μοριακή δομή που μπορεί να διεισδύσει στα βαθιά στρώματα των περισσότερων τύπων δέρματος για να παράσχει πρόσθετη υγρασία.
Χρησιμοποιήστε το για λιπαρά ή μικτά δέρματα. Για λιπαρό ή συνδυασμό τύπων δέρματος και αν υπάρχει τάση ακμής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ρόδι για να καταπραΰνει τα κρούσματα αυτά και για την γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων ή ουλών.

Μας κάνει υγιείς

Εξάλειψη των ελεύθερων ριζών. Τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών όπως οι υδρολύσιμες ταννίνες και οι πολυφαινόλες στα ρόδια βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών και την απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα.

Προστατέψτε την καρδιαγγειακή υγεία. Ο χυμός ροδιού μπορεί να λειτουργήσει ως διαλυτικό του αίματος και βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας από τις αρτηρίες, που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης. Η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης LDL και αύξηση της HDL(καλής) χοληστερόλης για να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και την ίδια στιγμή, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Καταπολέμηση του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά στα ρόδια είναι αποτελεσματικά στην εκκαθάριση ορισμένων τύπων καρκίνου, κυρίως του μαστού, του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος.

Βελτίωση της ποιότητας των οστών. Οι αναστολείς του ενζύμου σε χυμό ροδιού μπορεί να βοηθήσουν να αποτραπεί η ζημία στους χόνδρους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και να ελέγχει τον εκφυλισμό των χόνδρων για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας.
Ενισχύει πεπτικές συνθήκες. Ο χυμός ροδιού βοηθά να εκκρίνουν ένζυμα με αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν την πέψη και βοηθούν στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων, της ναυτίας, της δυσεντερίας, των εντερικών παρασίτων και της διάρροιας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το χυμό ροδιού ως καθαρτικό για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Αύξηση της όρεξης. Παιδιά που δεν έχουν μια ισχυρή όρεξη να πιείτε ένα ποτήρι χυμό ροδιού για να σας ανοίξει η όρεξη.

Θεραπεία της αναιμίας. Οι υψηλές ποσότητες σιδήρου σε ρόδια θα αυξήσουν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα σας και θα να βοηθήσουν τη διόρθωση της αναιμίας.
Δράση ενάντια στις φλεγμονές. Οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες των ροδιών πηγάζουν από το περιεχόμενο της υψηλής ποσότητας βιταμίνης C που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άσθμα, τον πονόλαιμο, τον βήχα και τον συριγμό.

Θα προωθήσει την κυκλοφορία του αίματος. Τα ρόδια χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν στην ανακούφιση από θρόμβους στο αίμα και μπορεί να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια πιο νεανική εμφάνιση. Θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Οι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα ρόδια έχουν μια φυσική ιδιότητα που σας παρέχει επιπλέον ενέργεια και καθαρίζει το σώμα, πράγμα που καθιστά ευκολότερο το να χάσετε βάρος.

Περισσότερα οφέλη για Άνδρες

Ο «μαγικός» χυμός του ροδιού μειώνει τον κίνδυνο για αντρική ανικανότητα. Εκείνοι που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ανικανότητα ή αθηροσκλήρωση μπορεί να καταναλώσουν, χυμό ροδιού για τη μείωση αυτών των κινδύνων. Τα υψηλά αντιοξειδωτικά θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την αρτηριοσκλήρωση που μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η κατανάλωση ροδιών έχει βρεθεί πως μειώνει το ειδικό προστατικό αντιγόνο σε κλινικές δοκιμές. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη για να δούμε αν τα ρόδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ατόμων που έχουν ήδη εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών ο χυμός βρέθηκε να αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να μειώνει τον κίνδυνο της μετάστασης.

Περισσότερα οφέλη για τις γυναίκες

Είναι βασικό συμπλήρωμα στην εγκυμοσύνη. O χυμός του ροδιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιασίνη, φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη C, σίδηρο και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της εγκύου και ενθαρρύνει την ανάπτυξη των κυττάρων. Η κατανάλωση κρασιού ροδιού αντί των αλκοολούχων ποτών βοηθά να περιοριστεί η λαχτάρα για αυτά τα επικίνδυνα ποτά, ενώ αποτρέπει τη ζημιά που έρχεται συχνά με την κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη. Η κατανάλωση χυμού ροδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει επίσης οφέλη καθώς μειώνει τις κράμπες και τις δυσκολίες του ύπνου που εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει επίσης βρεθεί ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στο μωρό που μειώνουν τον κίνδυνο βλάβης του εγκεφάλου.

Εμποδίζουν τον καρκίνο του μαστού. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελλαγιταννίνες στο χυμό του ροδιού θα αποτρέψουν τον καρκίνο του μαστού. Εκτός από τις θρεπτικές ιδιότητες τους τα ρόδια είναι γεμάτα με θρησκευτική ιστορία και συμβολισμό. Το ρόδι είναι αναγνωρισμένο σαν υπέρ-τροφή για χιλιετίες. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Περσία, το σύγχρονο Ιράν. Το φρούτο αναφέρεται σε αρχαία βαβυλωνιακά κείμενα, την Αγία Γραφή, τα Ομηρικά Έπη και το Κοράνι. Τα ρόδια εμφανίζονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία, σε αιγυπτιακούς πάπυρους και στα αρχαία κείμενα των Αρμενίων.

Οι Έλληνες αποκαλούσαν τα ρόδια το «φρούτο των νεκρών» σχετικά με την ιστορία του Άδη, που εξαπάτησε την Περσεφόνη για να φάει τους σπόρους του για να την κρατήσει ως σύζυγό του. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έβλεπαν το ρόδι ως ένα σύμβολο ευημερίας και φιλοδοξίας. Στον Ιουδαϊσμό, συμβολίζει την καρποφορία και στον Ινδουισμό, αντιπροσωπεύει την ευημερία και τη γονιμότητα.

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Η αλήθεια πίσω από τα superfoods

Η αλήθεια πίσω από τα superfoods

Superfoods ή διαφορετικά “υπερτροφές” που υπόσχονται θαύματα για την υγεία μας: γνωστά και παραδοσιακά, όπως …