Περίπου 10-15% των παιδιών 6-7 ετών και 20-30% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων έχουν αλλεργική ρινίτιδα. Τα συµπτώµατα µπορεί να είναι από πολύ ήπια µέχρι πολύ βαριά.

Αλλεργική ρινίτιδα είναι µια ασθένεια κατά την οποία το εσωτερικό της µύτης είναι πρησµένο και ερεθισµένο. Αυτό προκαλείται από αλλεργία στη γύρη δέντρων ή γρασιδιών ή ακάρεα σκόνης ή καµιά φορά σε µύκητες. Περίπου 10-15% των παιδιών 6-7 ετών και 20-30% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων έχουν αλλεργική ρινίτιδα. Τα συµπτώµατα µπορεί να είναι από πολύ ήπια µέχρι πολύ βαριά.

Κλασική µορφή:

• Μύτη που τρέχει
• Φτερνίσµατα
• Φαγούρα στη µύτη και τα µάτια
• Κόκκινα µάτια την άνοιξη ή το καλοκαίρι

Τα συµπτώµατα συνοδεύονται συνήθως από αλλεργία σε γύρη από δέντρα ή χόρτα, κυρίως την Άνοιξη, ή µερικές φορές σε γύρεις αγριόχορτων ή µύκητες. Αυτό είναι πολύ κοινό σε νεαρούς ενήλικες.

Επίµονη µορφή:

• Επίµονα συµπτώµατα µπουκωµένης µύτης (και καµµιά φορά µύτης που τρέχει)
• Συνήθως µε βήχα και ατονία

Τα αλλεργικά αίτια εδώ περιλαµβάνουν τα ακάρεα της σκόνης, τρίχωµα ζώων και µερικές φορές µύκητες.

Η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθµα είναι πολύ συχνές αλλεργικές παθήσεις και πολλοί γιατροί θεωρούν ότι είναι και οι δύο µέρος µιας και µοναδικής νόσου των ενωµένων αεραγωγών. Η αλλεργική ρινίτιδα που δεν θεραπεύεται αυξάνει τη σοβαρότητα και τα συµπτώµατα του άσθµατος. Ασθενείς µε άσθµα και αλλεργική ρινίτιδα έχουν καλύτερο έλεγχο των συµπτωµάτων τους όταν θεραπεύονται και τα δύο νοσήµατα.

Η αλλεργική ρινίτιδα µπορεί να θεραπευτεί αποτελεσµατικά, και γι αυτό επισκευθείτε το γιατρό σας αν η ρινίτιδα σας ενοχλεί, ιδιαίτερα αν έχετε επίµονα ή µέτρια-σοβαρά συµπτώµατα και σχετικά συµπτώµατα άσθµατος (βήχα, σφύριγµα στην αναπνοή ή σφίξιµο στο στήθος).

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Αποφύγετε ερεθιστικά και κυρίως το καπνό του τσιγάρου. Η αποφυγή των αλλεργιογόνων στο σπίτι είναι δυνατή µόνο στη περίπτωση αλλεργίας στα ακάρεα της σκόνης ή αλλεργίας σε ζώα. Η αποφυγή των ακάρεων είναι αποτελεσµατική µόνο όταν παρθούν εντατικά µέτρα, περιλαµβανόµενων καλυµάτων στρώµατος, µαξιλαριού και παπλώµατος και επίσκεψη ειδικών κατ’όικον.

Φαρµακευτική θεραπεία

• Ήπια ή διαλλείποντα συµπτώµατα: Αντισταµινικά χάπια ή σιρόπι (µη κατασταλτικά αντισταµινικά προτιµώνται γιατι δεν προκαλούν υπνηλία πχ λοραταδίνη η σετιριζίνη). Ανακουφίζουν τα συµπτώµατα της ρινίτιδας (ιδιαίτερα τα φτερνίσµατ και τη καταρροή) αλλά είναι λιγότερο αποτελεσµατικά στο µπούκωµα
• Μέτρια προς σοβαρά ή επίµονα συµπτώµατα: σπρει ρινικού στεροειδούς (πχ βουδεσονίδη, µοµεταζόνη, φλουτικαζόνη). Τα ρινικά στεροειδή είναι πιο αποτελεσµατικά από τα αντισταµινικά. Πρέπει να λαµβάνονται τακτικά για να προλαµβάνουν τα συµπτώµατα.
• Τα χάπια µοντελουκάστης µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως επιπλέον φάρµακο σε ενοχλητικές περιπτώσεις.
• Άλλα φάρµακα (όπως οι χρωµόνες) δεν ειναι αποτελεσµατικά.

Αν η φαρµακευτική αγωγή δεν ειναι επιτυχής, ζήτηστε βοήθεια ειδικού αλλεργιολόγου, ΩΡΛ ή παιδιάτρου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ειδική ανοσοθεραπεία (αλλεργική θεραπεία) µπορεί να προστεθεί. Αυτή είναι αποτελεσµατική στις περισσότερες περιπτώσεις.