Μπορεί το να μασάμε τσίχλα να μη θεωρείται “ευπρεπής” συμπεριφορά, η δημοφιλής όμως αυτή συνήθεια έχει μερικές αναπάντεχες επιδράσεις τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

Βγήκε για πρώτη φορά στην αγορά το 1872 και αμέσως έγινε δημοφιλής. Μέχρι και σήμερα που τη μασάμε φανατικά, είτε για τη γεύση της, είτε να κρατάμε απασχολημένο το στόμα όταν προσπαθούμε να κόψουμε το τσιγάρο είτε σαν έναν τρόπο να μειώσουμε το τσιμπολόγημα. Πέρα από αυτά, η τσίχλα επηρεάζει με διάφορους τρόπους, αναπάντεχους θα λέγαμε, τον οργανισμό μας!

Μπορεί να καταστρέψει έως και 100.000 βακτήρια μέσα στο στόμα μας

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Plos One, μασώντας τσίχλα για 10 λεπτά καταστρέφουμε έως και 100.000 βλαβερά για τα δόντια μας βακτήρια. Για να μην είναι κακή συνήθεια για τα δόντια, η τσίχλα θα πρέπει να είναι χωρίς ζάχαρη (αφού η ζάχαρη κάνει το αντίθετο από το επιθυμητό, θρέφει τα βακτήρια) και δεν θα πρέπει να τη μασάμε για περισσότερα από δέκα λεπτά. Μετά από αυτό το χρονικό όριο δεν συγκρατεί πια τα μικρόβια, τα οποία έτσι επιστρέφουν μέσα στο στόμα.

Βελτιώνει την πέψη

Σύμφωνα με μελέτη του 2013, η μάσηση μιας τσίχλας μετά από μια χειρουργική επέμβαση διεγείρει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίπτωση. Αντίθετα, η μάσηση τσίχλας για πολλή ώρα μπορεί ώρα να προκαλέσει φούσκωμα και αέρια εξαιτίας της κατάποσης αέρα και μας κάνει πιο έξυπνους!

Σύμφωνα με μια έρευνα που έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σεντ Λόρενς στη Νέα Υόρκη και η οποία δημοσιεύτηκε στη γαλλική επιθεώρηση Appetite, η λειτουργία της μάσησης θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και έτσι να μεγιστοποιήσει την οξυγόνωση και τις ικανότητές του. Καλή ιδέα πριν από μια επαγγελματική συνέντευξη!

Τα παιδιά που μασάνε τσίχλα είναι πιο ανήσυχα

Μπορεί η αγαπημένη τσίχλα του παιδιού να του προκαλεί υπερδιέγερση; Αυτό δείχνει μια έρευνα που έριξε την ευθύνη στην ουσία βενζοϊκό νάτριο (Ε 211), βασικό συντηρητικό στις περισσότερες τσίχλες. Σύμφωνα ωστόσο με την ευρωπαϊκή αρχή διατροφικής ασφάλειας τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για την απαγόρευση αυτής της ουσίας στα τρόφιμα.

Αυξάνει την επιθυμία για πρόχειρο φαγητό

Αυτό αναιρεί την επιθυμητή δράση της τσίχλας κατά του τσιμπολογήματος! Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Eating Behaviours, η μάσηση τσίχλας πριν το γεύμα, κυρίως αν η τσίχλα έχει γεύση δυόσμου ή μέντας, αυξάνει την επιθυμία μας για λιπαρά φαγητά ενώ δίνει μια πικρή γεύση στα φρούτα και τα λαχανικά. Έτσι είναι πιθανότερο να προτιμήσουμε μια μερίδα τηγανητές πατάτες αντί για μια σαλάτα με μπρόκολο!