Home / Υγεία / Συμβουλές / Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης

Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης

Αυξημένα είναι τα κρούσματα της γρίπης τις τελευταίες ημέρες, καθώς μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2016, έχουν καταγραφεί 35 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ, και 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Χαρακτηριστικά η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1) pdm09. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε όλη την Ευρώπη επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1) pdm09 και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Υπενθυμίζουμε ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές, ενώ λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.

Τέλος, συνεχίζεται ο εμβολιασμός κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Δίκταμο ή Έρωντας για πονοκέφαλο, πόνους κοιλιάς, στομαχόπονο, πονόλαιμο, ατονία, κρυολόγημα, βήχα, είναι αιμοστατικό, αφροδισιακό

Δίκταμο ή Έρωντας για πονοκέφαλο, πόνους κοιλιάς, στομαχόπονο, πονόλαιμο, ατονία, κρυολόγημα, βήχα, είναι αιμοστατικό, αφροδισιακό

της Αγγελική Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr Το Δίκταμο (δίχταμος) είναι ένα ενδημικό φυτό που συναντάται στην Κρήτη και χρησιμοποιείται ως …