Home / Υγεία / Συμβουλές / Σας ήρθε μια… λιγούρα; Ανακαλύψαμε τον ένοχο!
Σας ήρθε μια... λιγούρα; Ανακαλύψαμε τον ένοχο!

Σας ήρθε μια… λιγούρα; Ανακαλύψαμε τον ένοχο!

Η κατανάλωση λιπαρών και πολλών θερμίδων σνακ προκαλείται εν μέρει από παροδικό πρόβλημα ενός πολύ συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Waterloo.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychosomatic Medicine: Journal of Biobehavioral Medicine και είναι η πρώτη που συνδέει τη μειωμένη δραστηριότητα στο ραχιοπλευρικό προμετωπιαίο φλοιό με αδυναμία αυτοελέγχου απέναντι στα γευστικά αλλά ανθυγιεινά σνακ.

“Πιστεύεται εδώ και καιρό πως ο ραχιοπλευρικός προμετωπιαίος φλοιός βοηθά στον έλεγχο των αυτόματων ή παρορμητικών αντιδράσεων”, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Peter Hall, καθηγητής στο τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας στο εν λόγω πανεπιστήμιο. “Ανακαλύψαμε πως όταν μειώνεται παροδικά η δραστηριότητα αυτού του τμήματος του εγκεφάλου, γίνεται κανείς επιρρεπής στην κατανάλωση ανθυγιεινών και λιπαρών σνακ στα οποία διαφορετικά θα αντιστεκόταν”.

Οι ερευνητές μείωσαν παροδικά τη δραστηριότητα του αριστερού ραχιοπλευρικού προμετωπιαίου φλοιού των συμμετεχόντων στη μελέτη με μαγνητική διέγερση. Μετά απ’ αυτό οι συμμετέχοντες ανέφεραν αυξημένη όρεξη για τροφές με πολλές θερμίδες, ωστόσο οι περισσότεροι έφαγαν junk food παρά άλλα είδος φαγητού.

Τα ευρήματα θα προσφέρουν ένα θεωρητικό πλαίσιο που θα βοηθήσει στη διαμόρφωση αποτελεσματικών παρεμβάσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας, με εστίαση στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. “Η έρευνα υποδεικνύει πως η βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου μπορεί να είναι ένας σημαντικός δρόμος για τον διατροφικό αυτοπεριορισμό. Με παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση ή την ενίσχυση της λειτουργίας του ραχιοπλευρικού προμετωπιαίου φλοιού σε υγιείς ανθρώπους μπορεί να μειώσουν τα περιστατικά παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων καταστάσεων υγείας που σχετίζονται με αυτή”, κατέληξε ο καθηγητής Peter Hall.

Μερικοί τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας: Η αεροβική άσκηση, η αποφυγή του αλκοόλ και ο επαρκής ύπνος είναι αποδεδειγμένες μέθοδοι για τη μεγιστοποίηση της δύναμης του προμετωπιαίου φλοιού.

Πηγή: capital.gr